kuchenka gazowa z butlą a warzenie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • billy
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.07
    • 2

    kuchenka gazowa z butlą a warzenie piwa

    Czesc
    Jestem tutaj nowy i chce sie o cos zapytac.
    Chcialbym zaczac warzyc piwo. Posiadam typowa kuchenke gazowa z tym ze jest ona zasilana z butli gazowej propan-butan a nie z sieci. Z tego co wiem gaz z butli jest mniej energetyczny niz gaz z sieci. Nie bedzie to przeszkoda przy warzeniu piwa? Czy ktos z was tez uzywa kuchenki z zasilaniem gazem z butli? Czy utrudnia to proces warzenia?

    billy
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    To że jest mniej energetyczny rzekomo, będzie skutkowało tylko tym, że więcej go zużyjesz. Na sam smak piwa i proces zacierania to nie wpłynie.

    A woję drogą proponuje Ci wypełnić Twój profil, żeby wiedzieć z kim rozmawiam. Witam na forum

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Też mam taką kuchenkę tzn. zasilaną w gaz propan butan, aczkolwiek po zmianie siedziby browaru i przejsciu z gazu ziemnego na propan-butan jeszcze nie warzyłem, więc nie mogę nic powiedzieć o różnicy. Jednakże wydaje mi się, że gaz propan-butan jest BARDZIEJ, a nie mniej energetyczny niż ziemny, o czym może świadczyć fakt, że musiałem wymienić dysze w kuchence na takie o mniejszej średnicy. Może się mylę, ale tak na chłopski rozum... Zresztą jak widać z faktu, że BA sprzedaje taboret gazowy na gaz Propan Butan wynika, że się nadaje do warzenia.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • korko_czong
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.11
        • 53

        #4
        Witam
        Sorry za odkopywanie starego tematu, ale stwierdziłem że nie ma co tworzyć nowego o tym samym.
        Jako jeszcze początkujący mam pytanie mam odnośnie butli gazowej - standardowej 2,5kg na gaz propan butan. Jakie są wasze odczucia i doświadczenia z użyciem tego typu butli w warzeniu piwa? Na ile starcza jedno "nabicie"? Jak długo podgrzewa się standardowy garniec brzeczki i jak wygląda sprawa regulacji i utrzymania zadanej temperatury?
        W domu mam płytę indukcyjną wiec do warzenia będę zmuszony do warzenia z użyciem takiej butli. Mam do niej zrobioną specjalną konstrukcję aby postawić duży garnek, palnik standardowy (chyba).
        Ps. witam na forum
        Last edited by korko_czong; 2009-11-25, 21:13.
        Gambit Gruziński
        Inszallah

        Comment

        • flood
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 182

          #5
          11 kilowa butla starcza mi na 5 spokojnych warek - czyli 2,5 to tak na raz będzie. Warzę na taborecie - podejrzewam że palniki do takiej butli nie są w stanie utrzymać 30sto kilowego gara z brzeczką. Nie mówiąc o wydajności tych małych palników do butli. Podgrzewa się to u mnie około 45 minut - tak mniej więcej od 1/3 filtracji. Z utrzymaniem temperatur trzeba trochę wyczucia - bezwładność cieplna to się chyba nazywa - temperatura po odcięciu grzania jeszcze ciut rośnie. Ale to na taborecie o mocy nominalnej 7kW. Taki taboret zużywa ( wg producenta ) ok. 0,5 kg gazu na godzinę - godzina zacierania ( minus przerwy), podgrzewanie, plus gotowanie - niemal dwie godziny - ok 3ech godzin, stąd te ok. 2 godz. Taboret to wydatek około 100 pln w najprostszej postaci - polecam.

          pzdr
          flood

          Comment

          • bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korko_czong Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam
            Sorry za odkopywanie starego tematu, ale stwierdziłem że nie ma co tworzyć nowego o tym samym.
            Jako jeszcze początkujący mam pytanie mam odnośnie butli gazowej - standardowej 2,5kg na gaz propan butan. Jakie są wasze odczucia i doświadczenia z użyciem tego typu butli w warzeniu piwa? Na ile starcza jedno "nabicie"? Jak długo podgrzewa się standardowy garniec brzeczki i jak wygląda sprawa regulacji i utrzymania zadanej temperatury?
            W domu mam płytę indukcyjną wiec do warzenia będę zmuszony do warzenia z użyciem takiej butli. Mam do niej zrobioną specjalną konstrukcję aby postawić duży garnek, palnik standardowy (chyba).
            Ps. witam na forum
            Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz użyć butli z nakręconym na nią palnikiem turystycznym, takie rozwiązanie nie zada egzaminu - moc palnika jest zdecydowanie za mała na standardowy 30 litrowy garnek.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              zamiast zdjęcia butli pokaż zdjęcie tej "specjalnej konstrukcji"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • korko_czong
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.11
                • 53

                #8
                taboret gazowy wewnątrz budynku

                Witam
                Kompletując sprzęt do browaru zakupiłem jednak taboret gazowy 7,5kW na propan-butan i butle 11kg (zarzucając pomysł warzenia na małej 2,5kg butli). Mam jednak pewne wątpliwości odnośnie możliwości użycia takiego taboretu wewnątrz budynku...
                Jedynym miejscem w którym mógłbym sobie urządzić warzelnie jest stara kotłownia (przemianowana obecnie na węzeł cieplny) w moim domu w piwnicy. W kotłowni mam wentylację nawiewną (zetkę) wyprowadzoną tuż nad powierzchnię posadzki oraz kratkę wentylacyjną wywiewną przy suficie (przewód wyprowadzony nad dach).
                Jeżeli chodzi o przepisy budowlane i budowę kotłowni na gaz płynny, to zabronione jest montowanie kotłów (w domyśle od c.o.) i urządzeń na taki gaz w pomieszczeniach poniżej poziomu gruntu (jako iż propan-butan jest cięższy od powietrza). Ponadto układ wentylacyjny powinien być rozwiązany odwrotnie, tj nawiew na górze a wywiew spod posadzki.
                Przepisy te tyczą się jednak kotłowni, o mocy 30kW i większych. Myślicie, że mogę w spokoju używać tego taboretu w tym pomieszczeniu? To jednak gaz... Używacie swoich taboretów w mieszkaniach/innych pomieszczeniach, czy bezwzględnie na zewnątrz?
                Gambit Gruziński
                Inszallah

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Taborety są różne, może napisz, jaki masz - są takie, które poleca się tylko do używania na zewnątrz.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • korko_czong
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.11
                    • 53

                    #10
                    Jest to dokładnie taki taboret: http://www.allegro.pl/item927127732_...i_na_oboz.html
                    Jak pisałem jest to taboret na GPB, 7.5kW. Rodzaj stosowanego paliwa ma w tym przypadku zasadnicze znaczenie - w wyniku ew. wycieku gaz może gromadzić się przy posadzce, co grozi wypadkiem. Niestety doświadczenia w używaniu taboretu nie mam i nie wiem jak pomijalne jest to ryzyko. Może jakiś fachowiec-gazownik się wypowie
                    Gambit Gruziński
                    Inszallah

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korko_czong Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jest to dokładnie taki taboret: http://www.allegro.pl/item927127732_...i_na_oboz.html
                      Jak pisałem jest to taboret na GPB, 7.5kW. Rodzaj stosowanego paliwa ma w tym przypadku zasadnicze znaczenie - w wyniku ew. wycieku gaz może gromadzić się przy posadzce, co grozi wypadkiem. Niestety doświadczenia w używaniu taboretu nie mam i nie wiem jak pomijalne jest to ryzyko. Może jakiś fachowiec-gazownik się wypowie
                      Nie jestem fachowcem gazownikiem ale podobny taboret używam 2-3 lata , może nie w mieszkaniu ale w piwnicy i nic nie wybuchło
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • korko_czong
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.11
                        • 53

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie jestem fachowcem gazownikiem ale podobny taboret używam 2-3 lata , może nie w mieszkaniu ale w piwnicy i nic nie wybuchło
                        Właśnie chodzi bardziej o możliwość używania taboretu w piwnicy. Jak rozwiązałeś kwestie wentylacji pomieszczenia? Instalowałeś jakieś dodatkowe wentylatory albo okapy odprowadzające spaliny i parę lub doprowadzające świeże powietrza do spalania gazu? Butle gdzie przechowywałeś? O ile się nie mylę to w budynkach nie można ich trzymać (znowu ryzyko wycieku/wybuchu), tylko na zewnątrz (np pod wiatą).
                        Gambit Gruziński
                        Inszallah

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korko_czong Wyświetlenie odpowiedzi
                          Butle gdzie przechowywałeś? O ile się nie mylę to w budynkach nie można ich trzymać (znowu ryzyko wycieku/wybuchu), tylko na zewnątrz (np pod wiatą).

                          A co z ludźmi co mają kuchenki na propan-butan?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            A co z ludźmi co mają kuchenki na propan-butan?
                            i chowają butle w szafkach kuchennych
                            Last edited by anteks; 2010-02-25, 11:18.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              A co z ludźmi co mają kuchenki na propan-butan?
                              Ja mam

                              A takiego taboretu używam od 3 lat, w kuchni. Wentylację stosuję okienną. Taboret ma system odłączania gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia, zatem nie ma obaw zatrucia.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X