Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
kuchenka gazowa z butlą a warzenie piwa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziale link podany przez korko_czong prowadzi do tańszej wersji bez termo patyMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziale link podany przez korko_czong prowadzi do tańszej wersji bez termo paty
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziLudzie mają kuchenki tez bez termoparyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Te kwestie bezpieczeństwa wyżej poruszane, są ważne bo propan-butan jest cięższy od powietrza i w razie wycieku będzie koncentrować się przy podłodze, lub jeżeli chodzi o piwnice to wypełniać np. studzienki kanalizacyjne w posadzkach (guliki). Przy nieszczelnościach butli w najniżej położonych miejscach będzie jego stężenie rosło, aż przy ok. 8% dochodzi do wytworzenia mieszanki wybuchowej o sile znacznie większej niż w przypadku gazu ziemnego. Dlatego nie zaleca się stosowania palnika bez termopary (szczególnie o tak dużej mocy - 7,5kW) w pomieszczeniach zamkniętych, bo ewentualne zgaśnięcie płomienia bez wykrycia tego faktu, może prowadzić do szybkiego wytworzenia stężenia wybuchowego gazu, a w konsekwencji eksplozji.
Jeżeli się jednak o tym wie, to zachowując odpowiednie środki bezpieczeństwa (sprawdzenie szczelności wszystkich połączeń), oraz ciągły nadzór obecności płomienia plus np. uchylone okno, to myślę, że spokojnie można gotować piwo na takim taborecie w kuchni. Odradzałbym jednak piwnice gdyż są poniżej gruntu i ewentualne wycieki gazu są znacznie trudniejsze do wywietrzenia, a przechowywanie tam butli, która może okazać się lekko nieszczelna jest wręcz lekkomyślnością.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi. Odradzałbym jednak piwnice gdyż są poniżej gruntu i ewentualne wycieki gazu są znacznie trudniejsze do wywietrzenia, a przechowywanie tam butli, która może okazać się lekko nieszczelna jest wręcz lekkomyślnością.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Skoro z używaniem GPB w piwnicy nie bardzo, spróbujmy czegoś innego.
Czy jest możliwość przerobienia taboretu na GPB tak aby można było korzystać na nim z gazu ziemnego z instalacji domowej? Z tego co widzę, taborety przystosowane do GZ różnią się tylko króćcem zasilającym (i być może dyszą w komorze mieszania), a reszta wydaje się bez zmian. GPB mają złączkę do węża, a GZ gwinit. Tylko czemu taborety do GZ są aż o 100zł droższe?
Zdjęcia z allegro (uż. masterlee)
Comment
-
-
Trzeba wymienić dysze. Tak samo jak w kuchenkach, piecach, junkersach itp.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korko_czong Wyświetlenie odpowiedziSkoro z używaniem GPB w piwnicy nie bardzo, spróbujmy czegoś innego.
Czy jest możliwość przerobienia taboretu na GPB tak aby można było korzystać na nim z gazu ziemnego z instalacji domowej? Z tego co widzę, taborety przystosowane do GZ różnią się tylko króćcem zasilającym (i być może dyszą w komorze mieszania), a reszta wydaje się bez zmian. GPB mają złączkę do węża, a GZ gwinit. Tylko czemu taborety do GZ są aż o 100zł droższe?
Zdjęcia z allegro (uż. masterlee)Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
Comment
-
Comment