Czy ktoś z was korzystał z tego środka? Jakie są wasze doświadczenia? Chodzi mi o zastosowanie go do dezynfekcji butelek, obecnie robię to przez moczenie w roztworze Ace. Płukanie ich poźniej jest bardzo upierdliwe i pracochłonne i zastanawiam się jak sobie życie ułatwić. BA pisze, że OXI nie wymaga płukania, ja bym mimo wszystko raz przepłukał ale to by i tak kosztowało mniej pracy niż płukanie po Ace (kilkukrotne).
Chemipro OXI
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakJa wyprażam w piekarniku. Butelki wyprażone nie wymagają już płukania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalbCzy ktoś z was korzystał z tego środka? Jakie są wasze doświadczenia? Chodzi mi o zastosowanie go do dezynfekcji butelek, obecnie robię to przez moczenie w roztworze Ace. Płukanie ich poźniej jest bardzo upierdliwe i pracochłonne i zastanawiam się jak sobie życie ułatwić. BA pisze, że OXI nie wymaga płukania, ja bym mimo wszystko raz przepłukał ale to by i tak kosztowało mniej pracy niż płukanie po Ace (kilkukrotne).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrpłuczę swoje butelki roztworem piro (pirosiarczyn potasu) i po przepłukaniu nie płuczę już ich wodą
Comment
-
-
Bez kwasku. Piro się szybko utlenia, więc pierwsze butelki, zanim skończę płukać ostatnią niczym nie śmierdzą. Zresztą pirosiarczyn potasu tak strasznie nie śmierdzi, co innego pirosiarczyn sodu, który zwłaszcza w połączeniu z kwaskiem daje rzeczywiście duszące opary. Różnica jest taka, że po pirosiarczynie sodu zaleca się przpłukanie butelek, po pirosiarczynie potasu nie trzeba. Ten drugi jest droższy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrRóżnica jest taka, że po pirosiarczynie sodu zaleca się przpłukanie butelek, po pirosiarczynie potasu nie trzeba. Ten drugi jest droższy.
Comment
-
-
Można kupić w BA, ale mają małą gramaturę 20g, to by ci starczyło na 3-5 płukań. Ja kupiłem w POCH (Polskie odczynniki chemiczne). Kupiłem 500g już nie pamiętam za ile, ale się opłacało.Last edited by kopyr; 2005-07-14, 14:31.
Comment
-
-
Mnie wchodzi skrzynka, nie płukam ich wodą bo sie boję .
Wkładam butelki po zdjęciu z nich papierowych kapturków, którymi zamykam je po myciu i wysuszeniu.
Ostatnie trzy razy - od 1 do 2 butelek pękło, i to nie bezzwrotne, ale wolę to niż pęknięcie podczas kapslowania.fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Dla wyjaśnienia - pękają podczas wyparzania i to na samym początku. Musi, że felerne są jakieś sztuki..fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl
Comment
-
-
Potwierdzam.
Nie mam za sobą wiele doświadczenia, ale wyprażyłem już około 120 butelek (3 warki) i jeszcze żadna mi nie pękła.
Robie to następująco:
-Po umyciu flaszki zostawiam na pewien czas do obcieknięcia (nie musi być dokładnie)
-Każdą zakrywam małym kapturkiem z folii aluminiowej (można je wykorzystać wielokrotnie)
-Butelki "zakapturkowane" wkładam do piekarnika (mieści mi się po 21 sztuk)
-Piekarnik rozgrzewam z butelkami w środku do ok 140-150 stopni
-W tej temp trzymam ok 20-30 min
-Po ochłodzeniu piekarnika do ok 100 stopni wkładam następne 20
-Kapturki zdejmuję tuż przed butelkowaniem- ponieważ wyprażyły się z butelkami, całość pozostaje jałowa jeszcze jakiś czas po wyjęciu z piekarnika
Ten sposób "wyniosłem" z ćwiczeń z mikrobiologii (oczywiście nie wyjaławialiśmy tam butelek pod piwo).
qb
--
Nikt się nie spodziewa Hiszpańskiej Inkwizycji.
Comment
-
-
Ja z kolei używam Chempiro OXI. Opakowanie o wadze netto 100 g kosztuje 9 zł.
Przed każdym butelkowaniem odważam 4 g i rozpuszczam w 1 litrze wody. Roztworem tym napełniam myjkę do butelek zakupioną w B. i przepłukuję nim po kolei butelki (bez późniejszego już płukania), które z kolei wieszam na suszarce pełniącej jednocześnie rolę stojaka pod myjkę.
Tanio, szybko, sprawnie. Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu i z Chempiro OXI. Używanie go do szybkiej dezynfekcji fermentorów jest nawet tańsze niż bielinką. Od czasu kiedy warka #12 wywinęła mi numer, wlewam do fermentora roztwór w ilości jak wyżej, zamykam pokrywę i potrząsam przez kilka chwil jak dużą grzechotką. Po odcieknięciu (z grubsza) fermentor napełniam brzeczką. Jest OK.
Comment
-
Comment