Czy ktoś z was korzystał z tego środka? Jakie są wasze doświadczenia? Chodzi mi o zastosowanie go do dezynfekcji butelek, obecnie robię to przez moczenie w roztworze Ace. Płukanie ich poźniej jest bardzo upierdliwe i pracochłonne i zastanawiam się jak sobie życie ułatwić. BA pisze, że OXI nie wymaga płukania, ja bym mimo wszystko raz przepłukał ale to by i tak kosztowało mniej pracy niż płukanie po Ace (kilkukrotne).
Chemipro OXI
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakJa wyprażam w piekarniku. Butelki wyprażone nie wymagają już płukania.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalbCzy ktoś z was korzystał z tego środka? Jakie są wasze doświadczenia? Chodzi mi o zastosowanie go do dezynfekcji butelek, obecnie robię to przez moczenie w roztworze Ace. Płukanie ich poźniej jest bardzo upierdliwe i pracochłonne i zastanawiam się jak sobie życie ułatwić. BA pisze, że OXI nie wymaga płukania, ja bym mimo wszystko raz przepłukał ale to by i tak kosztowało mniej pracy niż płukanie po Ace (kilkukrotne).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrpłuczę swoje butelki roztworem piro (pirosiarczyn potasu) i po przepłukaniu nie płuczę już ich wodąi zacząłem stosować ace.
Comment
-
Bez kwasku. Piro się szybko utlenia, więc pierwsze butelki, zanim skończę płukać ostatnią niczym nie śmierdzą. Zresztą pirosiarczyn potasu tak strasznie nie śmierdzi, co innego pirosiarczyn sodu, który zwłaszcza w połączeniu z kwaskiem daje rzeczywiście duszące opary. Różnica jest taka, że po pirosiarczynie sodu zaleca się przpłukanie butelek, po pirosiarczynie potasu nie trzeba. Ten drugi jest droższy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyrRóżnica jest taka, że po pirosiarczynie sodu zaleca się przpłukanie butelek, po pirosiarczynie potasu nie trzeba. Ten drugi jest droższy.Comment
-
Można kupić w BA, ale mają małą gramaturę 20g, to by ci starczyło na 3-5 płukań. Ja kupiłem w POCH (Polskie odczynniki chemiczne). Kupiłem 500g już nie pamiętam za ile, ale się opłacało.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2005-07-14, 14:31.Comment
-
Mnie wchodzi skrzynka, nie płukam ich wodą bo sie boję.
Wkładam butelki po zdjęciu z nich papierowych kapturków, którymi zamykam je po myciu i wysuszeniu.
Ostatnie trzy razy - od 1 do 2 butelek pękło, i to nie bezzwrotne, ale wolę to niż pęknięcie podczas kapslowania.fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
Dla wyjaśnienia - pękają podczas wyparzania i to na samym początku. Musi, że felerne są jakieś sztuki..fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
Potwierdzam.
Nie mam za sobą wiele doświadczenia, ale wyprażyłem już około 120 butelek (3 warki) i jeszcze żadna mi nie pękła.
Robie to następująco:
-Po umyciu flaszki zostawiam na pewien czas do obcieknięcia (nie musi być dokładnie)
-Każdą zakrywam małym kapturkiem z folii aluminiowej (można je wykorzystać wielokrotnie)
-Butelki "zakapturkowane" wkładam do piekarnika (mieści mi się po 21 sztuk)
-Piekarnik rozgrzewam z butelkami w środku do ok 140-150 stopni
-W tej temp trzymam ok 20-30 min
-Po ochłodzeniu piekarnika do ok 100 stopni wkładam następne 20
-Kapturki zdejmuję tuż przed butelkowaniem- ponieważ wyprażyły się z butelkami, całość pozostaje jałowa jeszcze jakiś czas po wyjęciu z piekarnika
Ten sposób "wyniosłem" z ćwiczeń z mikrobiologii (oczywiście nie wyjaławialiśmy tam butelek pod piwo).
qb
--
Nikt się nie spodziewa Hiszpańskiej Inkwizycji.Comment
-
Ja z kolei używam Chempiro OXI. Opakowanie o wadze netto 100 g kosztuje 9 zł.
Przed każdym butelkowaniem odważam 4 g i rozpuszczam w 1 litrze wody. Roztworem tym napełniam myjkę do butelek zakupioną w B. i przepłukuję nim po kolei butelki (bez późniejszego już płukania), które z kolei wieszam na suszarce pełniącej jednocześnie rolę stojaka pod myjkę.
Tanio, szybko, sprawnie. Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu i z Chempiro OXI. Używanie go do szybkiej dezynfekcji fermentorów jest nawet tańsze niż bielinką. Od czasu kiedy warka #12 wywinęła mi numer, wlewam do fermentora roztwór w ilości jak wyżej, zamykam pokrywę i potrząsam przez kilka chwil jak dużą grzechotką. Po odcieknięciu (z grubsza) fermentor napełniam brzeczką. Jest OK.Comment
Related Topics
Collapse
-
Niby wszystko w temacie jasne, sporo porównań jeśli chodzi o skuteczność, wady i zalety znane itp.
Jednak dręczy mnie pewna wątpliwość, wydaje się ona dość błaha, ale odpowiedź jest dla mnie niejednoznaczna. Natomiast konsekwencje błędnych wniosków mogą być opłakane...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
West Coast IPA chmiel: Motueka, Nelson Sauvin
7,5% alk.
16,5 ekstr.
Aromat - przede wszystkim ubogi z lekkimi nutami cebulowo-czosnkowymi i jakimiś łagodnymi cytruskami
Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, ale z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
Barwa...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-03-12, 20:46 -
-
Podobne piwo już było:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...al-m%C3%A4rzen
ale, mimo że ten sam alk. 5%, to chyba się różni.
Tu chmiele: Chinook, Amarillo, Cascade i Citra
Aromat - dziwaczny, jest...-
Channel: Estonia
-
-
Czolem Wszystkim,
Czy macie jakies doswiadczenia z ogolnodostepnymi srodkami "OXY" jako zamiennikiem slynnego Chemipro OXI. Uzywam Chemipro OXI (4 warki) i jak do tej pory wszystko bylo OK. Niestety moj zapas Chemipro sie skonczyl - wiec zastanawiam sie czy nie sprobowac ogolnodostepnych...-
Channel: Sprzęt
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Gar piwowarski wysoki 30 litrów – emaliowany
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Grifo Heavy Duty
- Akcesoria
Pojemnik fermentacyjny ** PRZEZROCZYSTY ** PP 33 l z opcjami do wyboru
- Anglojęzyczna...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-02-11, 15:33 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment