Chemipro OXI

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    Ja z kolei używam Chempiro OXI. Opakowanie o wadze netto 100 g kosztuje 9 zł.
    Przed każdym butelkowaniem odważam 4 g i rozpuszczam w 1 litrze wody. Roztworem tym napełniam myjkę do butelek zakupioną w B. i przepłukuję nim po kolei butelki (bez późniejszego już płukania), które z kolei wieszam na suszarce pełniącej jednocześnie rolę stojaka pod myjkę.
    Tanio, szybko, sprawnie. Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu i z Chempiro OXI. Używanie go do szybkiej dezynfekcji fermentorów jest nawet tańsze niż bielinką. Od czasu kiedy warka #12 wywinęła mi numer, wlewam do fermentora roztwór w ilości jak wyżej, zamykam pokrywę i potrząsam przez kilka chwil jak dużą grzechotką. Po odcieknięciu (z grubsza) fermentor napełniam brzeczką. Jest OK.
    A więc postanowione, przy następnej warce użyję OXI.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
      U mnie to raczej nie wchodzi w grę - stara kuchenka, bez regulacji temp., mała pojemność, poza tym czytałem że podczas wyprażania butelki mogą zostać uszkodzone i ryzukuje się jej rozsadzeniem podczas refermentacji. Zdzarzyło ci się to?
      Na około 70 warek pękły mi 2 butelki.

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
        Brzmi zachęcająco, chociaż jak pisałem u mnie temperaturę będzie trzeba ustalić "na oko". Ile ci butelek wchodzi na raz do piekarnika?
        Około 30 + kilka zapasowych (dlatego robię warki 15-litrowe ), na stojąco i pod kratkę na leżąco. Nie pękają, jeżeli pozwolisz im ostygnąć w piekarniku. Jak wystawisz gorące na zimną podłogę, to popękają. Po przemyciu jak chwilkę postoją to jeszcze wylewam z nich resztkę ustanej wody ze środka. Wszystko idzie bardzo szybko, potem biorę prosto z piekarnika i leję (piwo).

        Comment

        • dannyk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.04
          • 8

          #19
          okres przytatnosci ChemiproOXY

          Roztworem tym napełniam myjkę do butelek zakupioną w B. i przepłukuję nim po kolei butelki (bez późniejszego już płukania)
          nie myjkę tylko sterylizator mechaniczny...

          jaki jest okres przydatności do użycia ChemiproOXY? Bez otwierania i po otwarciu
          jeśli można wiedzieć...

          Comment

          • Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dannyk
            nie myjkę tylko sterylizator mechaniczny...
            To zmienia postać rzeczy, nazwanie sterylizatora myjką, wprowadzało w błąd całe tabuny ludzi

            Comment

            • dannyk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.04
              • 8

              #21
              dla majacych juz za sobą ważenie to oczywiste, ale będą to później czytać osoby niezapoznane z tematem dla których natłok nowych pojęć takich jak brzeczka, dekantacja, rehydratacja, chloramina etc. powoduje, że pojęcie myjki wydać się może czymś jakże odległym od tradycyjnego rzeczy pojmowania ...

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #22
                Mam pytanko o trwałość Oxi:
                Po pierwsze trwałość roztworu - czy ktoś przez jaki czas "woda utleniona" zachowuje właściwości dezynfekcyjne (np w fermentatorze)?
                Po drugie znalazłem w piwnicy buteleczkę Chemipro sprzed 3ch lat. Na samym początku ZG kupiłem, ale nie używałem - leżało sobie w zaplombowanym (więc pewnie szczelnym) oryginalnym pojemniku. Wydaje mi się, że się nada, ale wolałbym gdyby ktoś mnie upewnił.
                Last edited by Seta; 2010-03-27, 10:37.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #23
                  Ad. 1 Ja zrobiłem próbę wzrokową
                  Obserwowałem jak roztwór OXI zachowuje się w czasie. I wyszło, że największe ilości uwalnianego tlenu (a chyba to jest czynnikiem dezynfekującym) były do pół godziny po zrobieniu roztworu.
                  Po tym czasie bąbelki wyraźnie zmniejszają swoją aktywność, chociaż pozostawione resztki nawet po 8 godzinach jeszcze pracowały.

                  Ad2. Bałbym się go używać
                  Last edited by leona; 2010-03-27, 11:08.

                  Comment

                  • kentaki
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.10
                    • 452

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ad2. Bałbym się go używać
                    Dlaczego? Teoretycznie okres trwałości to 18 m-cy, ale jeśli nie zawilgotniał to reakcja nie zaszła. Ja bym zrobił próbę i pewnie by wyszła pozytywnie, ale zawsze można chlusnąć wybielacza .

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X