Stabilność koloidalna.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Stabilność koloidalna.

    O co chodzi z stabilnością koloidalną w piwie i o obecności opalu w piwie? Czy ktoś zetknął się z tym tematem?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #2
    Stabilizacja koloidalna polega na przedłużeniu klarowności piwa poprzez zabezpieczenie przed powiększaniem się cząsteczek białkowo-garbnikowych w piwie. Najczęściej polega ona na stosowaniu związków wiążących tlen (np. kwas askorbinowy jakże często wspominany na kontretykietach ) i enzymów proteolitycznych. Technologia stabilizacji koloidalnej polega na wychłodzeniu piwa odleżakowanego do temperatury poniżej 0 C, filtracji przez ziemię okrzemkową i dodatek preparatu enzymów proteolitycznych do tanku. Tam w temperaturze nie wyższej niż 0 C piwko sobie leżakuje około 2 tygodni po czym ponownie jest filtrowane. Potem piwko trafia do zbiornika pośredniczącego do którego dodaje się związek wiążący tlen (nasza kochana witaminka C ).

    Jeśli chodzi o opal - to nie wiem

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      "opal" w piwie to efekt opalizacji, spowodowany zawiesiną nieodfiltrowanych cząstek chmielu, garbników i białek.

      Kurde, Mała, nie wiesz, co to jest opal???

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #4
        No, popatrz - nie wiedziałam...
        , ale już wiem!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Opal (nie mylić z opałem) to kamień ozdobny, krzemionka koloidalna, dający charakterystyczne efekty optyczne. Najpiękniesze występują w Australii, a w Polsce w Szklarach koło Ząbkowic Śląskich.

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #6

            Comment

            Przetwarzanie...
            X