O co chodzi z stabilnością koloidalną w piwie i o obecności opalu w piwie? Czy ktoś zetknął się z tym tematem?
Stabilność koloidalna.
Collapse
X
-
Stabilizacja koloidalna polega na przedłużeniu klarowności piwa poprzez zabezpieczenie przed powiększaniem się cząsteczek białkowo-garbnikowych w piwie. Najczęściej polega ona na stosowaniu związków wiążących tlen (np. kwas askorbinowy jakże często wspominany na kontretykietach ) i enzymów proteolitycznych. Technologia stabilizacji koloidalnej polega na wychłodzeniu piwa odleżakowanego do temperatury poniżej 0 C, filtracji przez ziemię okrzemkową i dodatek preparatu enzymów proteolitycznych do tanku. Tam w temperaturze nie wyższej niż 0 C piwko sobie leżakuje około 2 tygodni po czym ponownie jest filtrowane. Potem piwko trafia do zbiornika pośredniczącego do którego dodaje się związek wiążący tlen (nasza kochana witaminka C ).
Jeśli chodzi o opal - to nie wiem
-
Comment