Mam zamiar zabrać się do warzenia mocnego, ciemnego i półsłodkiego piwa górnej fermentacji zaprawionego przyprawami. Nie wiem jakie proporcje słodów i sposób zatarcia wybrać. Jeśli chodzi o słody to mam do wyboru pilzneński, monachijski, wiedeński, karmelowy jasny i ciemny oraz palone: Carafa I i III, strzegom. Mam też carared i melanoidowy.
Myślałem o użyciu pilzneńskiego jako bazy i dodatku nomachijskiego i słodów karmelowych i palonych.
Zacieranie...hmm..., tu mam zgryz bo chciałem zacierać dekokcyjnie (1 lub 2 wary) ale nie wiem jak to zrobić żeby zatrzeć na półsłodko.
Myślałem o czymś takim:
Np 1-warowe zacieranie:
całość - 30 min w 52 st
1 war - 10-15 min(?) w 63 st
- 45-50 min(?) w 72 st
- wrzenie - 20 min
całość - 40 min w 76 st
filtracja
lub 2-warowe:
całość - 10 min w 40 st
1 war - 25 min w 52 st
- 5-10 min(?) w 65 st
- 50-55 min(?) w 75 st
- wrzenie - 20 min
całość - 5-10 min(?) w 65 st
2 war - 50-55 min(?) w 75 st
- wrzenie - 20 min
całość - 20 min w 76 st
filtracja
I co myślicie o tych przerwach?
Chcę uzyskać brzeczkę 20-24 Blg (odfermentowanie do 8-9 Blg) i nachmielić lekko chmielem goryczkowym, no i przyprawić goździkami, jałowcem i imbirem. Tyle że nie wiem w jakich proporcjach.
Będę wdzięczny za każdą uwagę .
Krytyczne przyjmuję w pierwszej kolejności .
Aha - drożdże mam do wyboru Safale (suche) i London Ale III z Wyest
Myślałem o użyciu pilzneńskiego jako bazy i dodatku nomachijskiego i słodów karmelowych i palonych.
Zacieranie...hmm..., tu mam zgryz bo chciałem zacierać dekokcyjnie (1 lub 2 wary) ale nie wiem jak to zrobić żeby zatrzeć na półsłodko.
Myślałem o czymś takim:
Np 1-warowe zacieranie:
całość - 30 min w 52 st
1 war - 10-15 min(?) w 63 st
- 45-50 min(?) w 72 st
- wrzenie - 20 min
całość - 40 min w 76 st
filtracja
lub 2-warowe:
całość - 10 min w 40 st
1 war - 25 min w 52 st
- 5-10 min(?) w 65 st
- 50-55 min(?) w 75 st
- wrzenie - 20 min
całość - 5-10 min(?) w 65 st
2 war - 50-55 min(?) w 75 st
- wrzenie - 20 min
całość - 20 min w 76 st
filtracja
I co myślicie o tych przerwach?
Chcę uzyskać brzeczkę 20-24 Blg (odfermentowanie do 8-9 Blg) i nachmielić lekko chmielem goryczkowym, no i przyprawić goździkami, jałowcem i imbirem. Tyle że nie wiem w jakich proporcjach.
Będę wdzięczny za każdą uwagę .
Krytyczne przyjmuję w pierwszej kolejności .
Aha - drożdże mam do wyboru Safale (suche) i London Ale III z Wyest
Comment