ee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )
ee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )
ała!!
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Mam piękną gęstwę po S-04, zebraną po burzliwej, po piwie z zasypu 3,5 kg pilz, 1 kg monach, 0,25 carahell, 0,25 caraaroma, 0,05 barwiący, warzone z poj. dekocją,
a słyszałem że po ciemnych piwach nie zbiera się gęstw.
Proszę o sugestię wylać, czy spróbować ją wykorzystać
Jak się nie mylę, to piwowarski śpec Marusia (ale ze mnie wazeliniarz), w którymś wątku chwaliła się, że zdarza jej się zebrać gęstwę po suchych drożdżach
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
Jak się nie mylę, to piwowarski śpec Marusia (ale ze mnie wazeliniarz), w którymś wątku chwaliła się, że zdarza jej się zebrać gęstwę po suchych drożdżach
Obecnie mi się nie zdarza, bo używam głównie płynnych, ale pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemne
pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
Przeczytałem ciekawe informacje o drozdżach serii Safale i Saflager - facet zrobił badania saszetek wyszło, że są równie czyste mikrobiologicznie jak drożdże płynne. Chyba trzeba zrewidować stare uprzedzenia.
Obecnie mi się nie zdarza, bo używam głównie płynnych, ale pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemne
Robiłem z gęstw po suchych, po płynnych, po mocnych piwach, po słabych i jak narzie wszystkim piwa smakowały.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Zlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
drożdże to Safale WB-06
Łukasz
Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2007-11-21, 19:55.
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Zlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
drożdże to Safale WB-06
Łukasz
Jest ok. jak będziesz chciał wykorzystać to zlejesz piwo znad gęstwy i przenieś sterylną łyżeczką część do startera nie ruszając tego co na dnie i już.
Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
Jest ok. jak będziesz chciał wykorzystać to zlejesz piwo znad gęstwy i przenieś sterylną łyżeczką część do startera nie ruszając tego co na dnie i już.
Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.
Dzięki.
Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
Łukasz
Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2007-11-21, 20:41.
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Dzięki.
Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
Potrzebujesz ok. 60g zdrowej, swieżej gęstwy na 20L warkę.
Objętość możesz wyliczyć dokładniej: 1ml gęstwy ma ~1.5 mld komórek, na warkę potrzebujesz 1mld/1L/1Blg, 20L 10blg = 200 mld, czyli ~130ml.
Przy dłuższym przechowywaniu załóż stratę 25% komórek na tydzień.
Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
Dobrze kombinujesz
Oczywiście alkohol szkodzi drożdżom, jak chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni, zlej piwo ile się da i rozcieńcz gęstwę pół na pół przegotowaną wodą, najlepiej destylowaną.
Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2007-11-21, 21:01.
W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
Comment