Odzyskiwanie drożdży z gęstwy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • escobar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.01
    • 99

    #46
    ee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedzi
      ee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )

      ała!!
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #48
        ja bym kilka postów przechmielił ART'cie...

        Comment

        • muavmf
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.08
          • 119

          #49
          Mam piękną gęstwę po S-04, zebraną po burzliwej, po piwie z zasypu 3,5 kg pilz, 1 kg monach, 0,25 carahell, 0,25 caraaroma, 0,05 barwiący, warzone z poj. dekocją,
          a słyszałem że po ciemnych piwach nie zbiera się gęstw.
          Proszę o sugestię wylać, czy spróbować ją wykorzystać

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
            a słyszałem że po ciemnych piwach nie zbiera się gęstw.
            Po ciemnych? Nie słyszałem.
            Słyszałem, że po mocnych, a także po drozdżach suchych. Ale i tak ludzie zbierają, i używają z zadowalającym rezultatem.

            Comment

            • peter007
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.06
              • 2820

              #51
              Jak się nie mylę, to piwowarski śpec Marusia (ale ze mnie wazeliniarz), w którymś wątku chwaliła się, że zdarza jej się zebrać gęstwę po suchych drożdżach
              Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

              Comment

              • muavmf
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.08
                • 119

                #52
                Dzięki, chyba coś pokręciłem

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak się nie mylę, to piwowarski śpec Marusia (ale ze mnie wazeliniarz), w którymś wątku chwaliła się, że zdarza jej się zebrać gęstwę po suchych drożdżach
                  Obecnie mi się nie zdarza, bo używam głównie płynnych, ale pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.

                  Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemne

                  P.S. Co do wazeliny, to słaba była
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
                    Przeczytałem ciekawe informacje o drozdżach serii Safale i Saflager - facet zrobił badania saszetek wyszło, że są równie czyste mikrobiologicznie jak drożdże płynne. Chyba trzeba zrewidować stare uprzedzenia.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #55
                      Stare uprzedzenia względem płynnych czy suchych? I jakie uprzedzenia?
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Obecnie mi się nie zdarza, bo używam głównie płynnych, ale pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.

                        Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemne
                        Robiłem z gęstw po suchych, po płynnych, po mocnych piwach, po słabych i jak narzie wszystkim piwa smakowały.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • GaGacek
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.08
                          • 96

                          #57
                          Zlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
                          drożdże to Safale WB-06



                          Łukasz
                          Last edited by GaGacek; 2007-11-21, 19:55.
                          [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                          Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                          Comment

                          • hasintus
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.07
                            • 850

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
                            drożdże to Safale WB-06



                            Łukasz
                            Jest ok. jak będziesz chciał wykorzystać to zlejesz piwo znad gęstwy i przenieś sterylną łyżeczką część do startera nie ruszając tego co na dnie i już.
                            Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.

                            Comment

                            • GaGacek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2004.08
                              • 96

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jest ok. jak będziesz chciał wykorzystać to zlejesz piwo znad gęstwy i przenieś sterylną łyżeczką część do startera nie ruszając tego co na dnie i już.
                              Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.
                              Dzięki.
                              Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
                              Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
                              Łukasz
                              Last edited by GaGacek; 2007-11-21, 20:41.
                              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzięki.
                                Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
                                Potrzebujesz ok. 60g zdrowej, swieżej gęstwy na 20L warkę.
                                Objętość możesz wyliczyć dokładniej: 1ml gęstwy ma ~1.5 mld komórek, na warkę potrzebujesz 1mld/1L/1Blg, 20L 10blg = 200 mld, czyli ~130ml.
                                Przy dłuższym przechowywaniu załóż stratę 25% komórek na tydzień.

                                Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
                                Dobrze kombinujesz
                                Oczywiście alkohol szkodzi drożdżom, jak chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni, zlej piwo ile się da i rozcieńcz gęstwę pół na pół przegotowaną wodą, najlepiej destylowaną.
                                Last edited by coder; 2007-11-21, 21:01.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X