ee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )
Odzyskiwanie drożdży z gęstwy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika escobar Wyświetlenie odpowiedziee tam nie obruszaj sie od razu, a co jak bym napisał móżdżek to by była dopiero afera heheh Ogólnie ostatnio to zajmuje sie tym co moje jądra ( obijam się )
ała!!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Mam piękną gęstwę po S-04, zebraną po burzliwej, po piwie z zasypu 3,5 kg pilz, 1 kg monach, 0,25 carahell, 0,25 caraaroma, 0,05 barwiący, warzone z poj. dekocją,
a słyszałem że po ciemnych piwach nie zbiera się gęstw.
Proszę o sugestię wylać, czy spróbować ją wykorzystać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzia słyszałem że po ciemnych piwach nie zbiera się gęstw.
Słyszałem, że po mocnych, a także po drozdżach suchych. Ale i tak ludzie zbierają, i używają z zadowalającym rezultatem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedziJak się nie mylę, to piwowarski śpec Marusia (ale ze mnie wazeliniarz), w którymś wątku chwaliła się, że zdarza jej się zebrać gęstwę po suchych drożdżach
Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemne
P.S. Co do wazeliny, to słaba była
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzipare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
Comment
-
-
Stare uprzedzenia względem płynnych czy suchych? I jakie uprzedzenia?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziObecnie mi się nie zdarza, bo używam głównie płynnych, ale pare razy robiłam z gęstwy po suchych i wszystko było ok.
Co do gęstwy po piwach ciemnych - pierwsze słyszę, niby czemu nie można? Wrzucałam takie gęstwy po ciemniakach nie raz, nie dwa. Nie powodują zabarwienia jasnego piwa na ciemneMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
drożdże to Safale WB-06
ŁukaszLast edited by GaGacek; 2007-11-21, 19:55.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedziZlałem zawartość wiaderka do słoika stoi w lodówce i hmmm nie wiem co dalej. Nie widzę tu za bardzo 3 warstw, co mam odzyskać by moc wykorzystać ponownie.
drożdże to Safale WB-06
Łukasz
Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedziJest ok. jak będziesz chciał wykorzystać to zlejesz piwo znad gęstwy i przenieś sterylną łyżeczką część do startera nie ruszając tego co na dnie i już.
Gdybyś poczuł jakieś nieprzyjemne zapachy to po prostu wyrzucasz całość i tyle.
Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
ŁukaszLast edited by GaGacek; 2007-11-21, 20:41.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedziDzięki.
Jak część przenieść (w gramach, w mililitrach) trzeba zadać na nową brzeczkę (bo rozumiem ze całość tego słoika wystarczyła by na kilka warzeń, słoik ma objęstość 3/4 litra?
Objętość możesz wyliczyć dokładniej: 1ml gęstwy ma ~1.5 mld komórek, na warkę potrzebujesz 1mld/1L/1Blg, 20L 10blg = 200 mld, czyli ~130ml.
Przy dłuższym przechowywaniu załóż stratę 25% komórek na tydzień.
Może zastąpić to piwko wodą (alko. szkodzi drożdżom)?
Oczywiście alkohol szkodzi drożdżom, jak chcesz przechowywać dłużej niż 2-3 dni, zlej piwo ile się da i rozcieńcz gęstwę pół na pół przegotowaną wodą, najlepiej destylowaną.Last edited by coder; 2007-11-21, 21:01.
Comment
-
Comment