Pomocy piwo sie chyba zespuło

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bruner
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 5

    Pomocy piwo sie chyba zespuło

    Witam. Przebywam obecnie w Finlandii i tu zakupiłem fermentor oraz brew kita Fi landia (tu taki jest za 5 euro). Robiłem wszystko jak należy(tak sądzę) lecz fermentacja burzliwa przebiegała dość dziwnie tzn nie było obfitej jak zawsze pieny lecz piwo pracowało jak należy tzn bulgotało dość obficie. Dziś jest 4 dzien od dodania drożdży a piwo stoi i ma kwaśny smak!! Chyba sie zepsuło. Pomocy co mam robić ?? Da się uratować czy nadaje się tylko do kibelka ?? Błagam napiszciee coś
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    jak jest kwaśne to chyba już nic mu nie pomoże...

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Jeśli smak jest kwaśny i nieprzyjemny to piwo się zepsuło i nic go już nie uratuje.
      Jeśłi jest tylko lekko kwaskowy, ale przyjemny (jak np. w piwach pszenicznych) to może właśnie takie ma być i po okresie dojrzewania może się jeszcze poprawic.

      Comment

      • bruner
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.07
        • 5

        #4
        ocet to z tego jeszcze nie jest ale przynajmniej ma bardzo przyjemny zapach. Cóż spróbuje zabutelkować i może coś z tego będzie. Co to za piwo to mi trudno określić bo napisy były tylko po fińsku a mnie ten język jest obcy.

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #5
          Jak będzie to lekki kwasiżur, to możesz go swobodnie wypić.
          Jeśli będzie to jednak kwasiżur dużego kalibru, to i tak nie powinien się zmarnować.
          Ja używam go jako dodatek do duszenia mięsa (wychodzi genialne ), a także do wypieku własnego chlebka.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bruner
            ocet to z tego jeszcze nie jest ale przynajmniej ma bardzo przyjemny zapach.
            W takim razie może to są tylko Twoje błedne odczucia - jeśli jest to pierwsze młode, domowe piwko, którego próbowałeś, to może Ci się wydać kwaskowate. Natomiast zazwyczaj jak piwo skwasnieje, to ma dość nieciekawy zapach, zatem butelkuj i zobaczymy
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Są takie szczepy drożdży, które pracując prawie nie wytwarzają piany. Nawet jeśli piwo teraz nie jest rewelacyjne, to zabutelkować warto - jak odleżakuje to pewnie się poprawi.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #8
                moje się nie psuje, moje choruje

                Wykorzystam ten temat co by nie mnożyć tematów jemu podobnych.

                Co dolega mojemu piwu, że dostało białych kropek, plamek. Nie wygląda to jak pleśń ale wolę nie czekać na jej rozwój. Rano tego nie było a teraz już jest. Chyba zmierze BLg i dam na cichą. Ale skąd mam wiedzieć, że na cichej pleśnią nie porośnie?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  polecam dwa wątki > ten oraz ten

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5617

                    #10
                    Może informacje zawarte w tym temcie coś ci pomogą.
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Dzięki za podpowiedź. Jakoś niezdarnie szukałam pod hasłem plamki bo nie znalazłam tego tematu.
                      Idę zlać piwo na cichą.
                      Wasze zdrowie

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X