Witam. Przebywam obecnie w Finlandii i tu zakupiłem fermentor oraz brew kita Fi landia (tu taki jest za 5 euro). Robiłem wszystko jak należy(tak sądzę) lecz fermentacja burzliwa przebiegała dość dziwnie tzn nie było obfitej jak zawsze pieny lecz piwo pracowało jak należy tzn bulgotało dość obficie. Dziś jest 4 dzien od dodania drożdży a piwo stoi i ma kwaśny smak!! Chyba sie zepsuło. Pomocy co mam robić ?? Da się uratować czy nadaje się tylko do kibelka ?? Błagam napiszciee coś
Pomocy piwo sie chyba zespuło
Collapse
X
-
Jeśli smak jest kwaśny i nieprzyjemny to piwo się zepsuło i nic go już nie uratuje.
Jeśłi jest tylko lekko kwaskowy, ale przyjemny (jak np. w piwach pszenicznych) to może właśnie takie ma być i po okresie dojrzewania może się jeszcze poprawic.Comment
-
Jak będzie to lekki kwasiżur, to możesz go swobodnie wypić.
Jeśli będzie to jednak kwasiżur dużego kalibru, to i tak nie powinien się zmarnować.
Ja używam go jako dodatek do duszenia mięsa (wychodzi genialne), a także do wypieku własnego chlebka.
"All the good things for those who wait"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brunerocet to z tego jeszcze nie jest ale przynajmniej ma bardzo przyjemny zapach.Comment
-
Są takie szczepy drożdży, które pracując prawie nie wytwarzają piany. Nawet jeśli piwo teraz nie jest rewelacyjne, to zabutelkować warto - jak odleżakuje to pewnie się poprawi.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
moje się nie psuje, moje choruje
Wykorzystam ten temat co by nie mnożyć tematów jemu podobnych.
Co dolega mojemu piwu, że dostało białych kropek, plamek. Nie wygląda to jak pleśń ale wolę nie czekać na jej rozwój. Rano tego nie było a teraz już jest. Chyba zmierze BLg i dam na cichą. Ale skąd mam wiedzieć, że na cichej pleśnią nie porośnie?Comment
-
Może informacje zawarte w tym temcie coś ci pomogą.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
Related Topics
Collapse
-
Nowa miejscówka, bardzo blisko trasy. Czyli położenie oczywiste, ale niekoniecznie, bo do Jawora (Jauera, jak mawiają stylizujący się na autochtonów potomkowie przesiedleńców zabużańskich
) jeszcze kawałek. Ta wieś, to nie wieś, lecz opłotki Legnicy. Podejrzewam, że browar jest w tym...
-
Channel: Dolnośląskie
-
-
Cześć,
Poszukuję kompletnego kursu/szkolenia na piwowara najlepiej podkarpacie/małopolska (nie musi być dyplom).
Pozdrawiam2025-01-07, 11:23 -
Piwo przywiezione z Chin
Ekstrakt 11 Blg
Alkohol 3,7%
Butelka 330 ml, kapsel identyczny jak na innych piwach z browaru
z 4 piw tego browaru to chyba najbardziej przypomina w smaku europejskie piwa tego stylu. Piana dość obfita lecz dość szybko opada1 Photo-
Channel: Chiny
2024-09-17, 11:26 -
-
Zachęcony informacjami na forum oraz stroną internetową Browar Stranda, zdecydowałem się wyeksplorować (na szybko) temat.
Browar restauracyjny Stranda mieści się na peryferiach Giżycka, zaraz za rogatkami, gdzie kończy się asfalt i zaczyna się dojazd do mariny o tej samej nazwie....
-
Channel: Warmińsko-Mazurskie
-
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment