Mieszanie brzeczki z wodą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mariuszjank
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 6

    #1

    Mieszanie brzeczki z wodą

    Przygotowyję się do pierwszego gotowca i coś mnie niepokoi.Ale po kolei,mamy np. 10litrów brzeczki o temperaturze 60'C ,dolewamy wodę do tego w ilości np. 20 litrów.I teraz mam dylemat jaką powinno mieć temperaturę te wlewane 20litrów aby po wymieszaniu można od razu dozować drożdze i otrzymać 21-27'C bez chłodzenia.
    Ma ktoś jakieś wzory nomogramy czy jakieś sposoby?
    Mariusz Jankowski
    mariuszjank@yahoo.co.uk
    Leszno wlkp.
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #2
    Wody dolewasz nie 20 litrów a zazwyczaj tyle by w sumie brzeczki i wody było około 20litrów (wg przepisu gotowców).

    Otzrymasz jakąś wypadkową temp. tej mieszaniny i jeżeli będzie zbyt wysoka dla dodania drożdży to musisz to schłodzić w jakiś sposób

    W moim wypadku 10 litrów brzeczki o temp. ~95st C dopełniam wodą do około 18 litrów i zawsze mam powyżej 35stC temp. tej mieszaniny. Muszę więc schłodzić przed zadaniem drożdży
    MM961
    4:-)

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariuszjank
      Przygotowyję się do pierwszego gotowca i coś mnie niepokoi.Ale po kolei,mamy np. 10litrów brzeczki o temperaturze 60'C ,dolewamy wodę do tego w ilości np. 20 litrów.I teraz mam dylemat jaką powinno mieć temperaturę te wlewane 20litrów aby po wymieszaniu można od razu dozować drożdze i otrzymać 21-27'C bez chłodzenia.
      Ma ktoś jakieś wzory nomogramy czy jakieś sposoby?
      JAckson ma rację, wodę głównie dodaje się po to by rozcienczyć brzeczkę do wymaganego stężenia i potem ew schłodzić/dogrzać.

      Jak już wyliczysz ile wody masz dolać to dla zabawy możesz łatwo wyliczyć jaką powinna mieć temp. aby uzyskać zadaną temp. brzeczki do nastawu.
      Upraszczając że ciepła wł. wody i brzeczki są takie same:

      m1T1 + m2T2 = (m1+m2)T, gdzie
      m1,2 masy wody i brzeczki, T1,T2 temp. wody i brzeczki, T temp nastawu w jaka celujesz. Przekształć wzór i wylicz T1.

      Pobaw się wzorem (opisuje zjawisko tylko w pewnych/jakich? granicach) i zobacz jakie dostaniesz wyniki.

      Fajnie przewidywać wyniki tego co się robi, chociażby czasami po to by stwierdzić że coś jest niemożliwe (i nie narobić się niepotrzebnie).
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • mariuszjank
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.08
        • 6

        #4
        Wzór jest rewelacyjny,liczy dobrze.Zrobiłem sobie gotowca w exelu,dzięki wszystkim.
        pozdrawiam Mariusz
        Mariusz Jankowski
        mariuszjank@yahoo.co.uk
        Leszno wlkp.

        Comment

        • naczelnik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 1884

          #5
          A ile jeszcze jest takich rewelacyjnych wzorów w książkach od fizyki
          Popieram domowe browary!

          Polakom gratulujemy naczelnika

          Zamykam browar.
          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Grbuy
            Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
            Grbuy
            Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
            2023-11-30, 20:57
          • Serokomlak
            Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
            Serokomlak
            Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
            2024-10-27, 00:16
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • dadek
            Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
            dadek
            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
            2023-11-22, 05:14
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...