Jak nic nie przeoczyć?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebagorzka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 21

    #1

    Jak nic nie przeoczyć?

    Panowie i panie, piwowarzy i piwowarki! Jak w temacie... Zamierzam zabrać się za pierwszą warkę, ale bardzo się boję jakiegokolwiek pominięcia w skomplikowanym (póki co bom świerzy) procesie. Jak nie pominąć żadngo etapu ni detalu? Pomóżcie proszę! Błagam o pomoc!
    Pozdrawiam!

    P.S. Dodam że co do osprzętu też mam problemy... Nie mogę znaleźć na forum kompletnej listy sprzętu i potrzebnych gadżetów podobnie jak i czasów gotowania i kolejności działania. Zaznaczam że mogę się mylić iż nie ma tego w serwisie więc proszę o skierowanie do odpowiedniego działu.
    Z góry dziękuję!
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Najlepiej jak po prostu poczytasz na browarze o warzeniu. Nie wiem czy komuś będzie sie chciało tyle pisać. Ja proponuje tematy o mikrobrowarach krzysia lub marusi albo Irona i małejżonki. Oni są doświadczeni na pewno. U marka33 też ciekawe rzeczy znajdziesz.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      lektura obowiązkowa: http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba&s= , http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=6340
      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2005-08-16, 13:33.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        To właśnie ten dział, w którym umieściłeś posta - Kołyska piwowarska . Przeczytaj tutejsze tematy; odpowiedzi na Twoje pytania są w różnych miejscach - dlatego trzeba przeczytać wszystko. Przeczytaj też artykuły w Browar.biz dotyczące warzenia i sprzętu.

        W pierwszej kolejności zdecyduj, z jakich surowców będziesz warzył (gotowce/ekstrakty/słody), zaraz potem - jakie piwo. Czasy, temperatury i działania są różne dla różnych gatunków piwa, nikt Ci uniwersalnej ściągawki nie poda.

        Aby nie pominąć żadnego etapu, ani detalu, rozpisz sobie na kartce, czego będziesz potrzebował do swojego piwa i skompletuj sprzęt wg tej listy - jeżeli uwarzysz z gotowca, to kadź filtracyjna nie będzie Ci potrzebna. Zrób też listę surowców i wreszcie listę czynności - w trakcie warzenia możesz na niej zaznaczać, co już zrobiłeś.

        Gdybyś miał pytania czy wątpliwości, to:
        1) poszukaj na Forum czy nie ma już gdzieś rozwiązania,
        2) pytaj. Konkretnie, a nie ogólnikowo.

        No, to powodzenia!
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • sebagorzka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 21

          #5
          Dzięki serdeczne! Zabieram się do lektury...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • bastion
            Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
            bastion
            Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
            2023-11-27, 21:50
          • bastion
            Ukraina, Kałusz, Płoszcza Hieroiv 28, Pub Pid Jasenami.
            bastion
            Na Ukrainie jest wiele miejscowości których historię można opisać na wielu stronnicach, natomiast po przeróżnych zawirowaniach najczęściej wojennych w dzisiejszych czasach nie mają zbyt wiele do zaoferowania turystom.
            Takim miastem jest Kałusz. Chociaż akurat turysta piwny chętnie...
            2023-02-04, 21:00
          • bastion
            Czarnogóra, Podgorica, Moskovska 2-9, Akademija Piva.
            bastion
            Ci co byli lub będą w Czarnogórze, swoją obecność zawężają do miejscowości nadmorskich, co wcale nie dziwi. Natomiast mało kto zapuszcza się do stolicy. Można to także zrozumieć, ponieważ zabytków praktycznie tam nie ma, co jest pokłosiem zamiłowania rożnych armii, w zrzucaniu ładunków...
            2021-08-30, 16:47
          • bastion
            Ukraina, Odessa, Ul. Czornomorskowo Kozactwa 121, Pivovarnia Kaczka.
            bastion
            Czas na kolejny mikrus, który mieści się w północnej części Odessy. Restauracja wraz z browarem jest częścią gastronomicznej firmy Alpina, która ma w mieście kilka swoich punktów. Własne piwo jest dystrybuowane również do nich. Budynek z browarkiem mieści się tuż obok bardzo ruchliwej...
            2021-05-21, 21:10
          • bastion
            Ukraina, Odessa, Liustdorfska Doroha 55, Butelpeszt.
            bastion
            Różne są pomysły na miejsca dla mikrusów, ale takiego jeszcze przynajmniej ja nie przerabiałem. Zwyczajny market który mieści się w Targowym Centrum Ajwarowski. Biorę sobie wózeczek, po czym jeżdżąc między półkami na środku hali, objawia się waląca po oczach jak to ma w swoim zwyczaju,...
            2021-05-12, 21:38
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...