Jak nic nie przeoczyć?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebagorzka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 21

    Jak nic nie przeoczyć?

    Panowie i panie, piwowarzy i piwowarki! Jak w temacie... Zamierzam zabrać się za pierwszą warkę, ale bardzo się boję jakiegokolwiek pominięcia w skomplikowanym (póki co bom świerzy) procesie. Jak nie pominąć żadngo etapu ni detalu? Pomóżcie proszę! Błagam o pomoc!
    Pozdrawiam!

    P.S. Dodam że co do osprzętu też mam problemy... Nie mogę znaleźć na forum kompletnej listy sprzętu i potrzebnych gadżetów podobnie jak i czasów gotowania i kolejności działania. Zaznaczam że mogę się mylić iż nie ma tego w serwisie więc proszę o skierowanie do odpowiedniego działu.
    Z góry dziękuję!
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Najlepiej jak po prostu poczytasz na browarze o warzeniu. Nie wiem czy komuś będzie sie chciało tyle pisać. Ja proponuje tematy o mikrobrowarach krzysia lub marusi albo Irona i małejżonki. Oni są doświadczeni na pewno. U marka33 też ciekawe rzeczy znajdziesz.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      lektura obowiązkowa: http://www.browar.biz/artykuly.php?do=ba&s= , http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=6340
      Last edited by Krzysiu; 2005-08-16, 13:33.

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        To właśnie ten dział, w którym umieściłeś posta - Kołyska piwowarska . Przeczytaj tutejsze tematy; odpowiedzi na Twoje pytania są w różnych miejscach - dlatego trzeba przeczytać wszystko. Przeczytaj też artykuły w Browar.biz dotyczące warzenia i sprzętu.

        W pierwszej kolejności zdecyduj, z jakich surowców będziesz warzył (gotowce/ekstrakty/słody), zaraz potem - jakie piwo. Czasy, temperatury i działania są różne dla różnych gatunków piwa, nikt Ci uniwersalnej ściągawki nie poda.

        Aby nie pominąć żadnego etapu, ani detalu, rozpisz sobie na kartce, czego będziesz potrzebował do swojego piwa i skompletuj sprzęt wg tej listy - jeżeli uwarzysz z gotowca, to kadź filtracyjna nie będzie Ci potrzebna. Zrób też listę surowców i wreszcie listę czynności - w trakcie warzenia możesz na niej zaznaczać, co już zrobiłeś.

        Gdybyś miał pytania czy wątpliwości, to:
        1) poszukaj na Forum czy nie ma już gdzieś rozwiązania,
        2) pytaj. Konkretnie, a nie ogólnikowo.

        No, to powodzenia!
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • sebagorzka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.08
          • 21

          #5
          Dzięki serdeczne! Zabieram się do lektury...

          Comment

          Przetwarzanie...
          X