Po 3 dniach 2 blg ??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • untilek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.08
    • 66

    Po 3 dniach 2 blg ??

    Mam problem. Nastawilem swoja pierwsza warke z gotowca Browamator Jasne, zamiast cukru dalem ekstraktu. Wszystko wykonalem we wtorek o 18, sprawdzilem wtedy brzeczke cukromierzem i bylo 11 blg. Teraz jest czwartek 21 godzina a po sprawdzeniu wychodzi 2 blg. Cos jest nie tak? Pomocy!

    Mariusz
    Mariusz

    Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #2
    Wypełnij swój PROFIL - wtedy zwiększą się Twoje szanse na udzelenie "POMOCY!"...

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Kliknij brodatą głowę u góry ekranu , napisz skąd jesteś. Podaj więcej danych o warzeniu , istotna jest np. temperatura fermentacji.
      Last edited by mark33; 2005-08-18, 20:21.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23931

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika untilek
        Mam problem. Nastawilem swoja pierwsza warke z gotowca Browamator Jasne, zamiast cukru dalem ekstraktu. Wszystko wykonalem we wtorek o 18, sprawdzilem wtedy brzeczke cukromierzem i bylo 11 blg. Teraz jest czwartek 21 godzina a po sprawdzeniu wychodzi 2 blg. Cos jest nie tak? Pomocy!

        Mariusz
        wszystko jest na dobrej drodze. co prawda drożdże szybko się przeżarły (jaka temperatura?), ale tak bywa.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Istotnie, zdarza się. Drożdże potrafią się szybko rozpędzić i przeżreć brzeczkę. Upewnij się że mierzysz próbkę w 20 st. Celsjusza i jeśli wynik się potwierdzi, to spokojnie butelkuj. No chyba że zdecydujesz się na cichą fermentację, ale w przypadku gotowców to nie jest niezbędne.

          Comment

          • untilek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.08
            • 66

            #6
            Juz wypelnilem profil Ale do rzeczy. Pierwszego dnia juz po kilku godzinach zaaczelo intensywnie fermentowac, wysoka piana. Trzymalelm brzeczke w temp. 21-22 C w pewnym momencie temperatura troche skoczyla i znioslem brzeczke do chlodniejszego (20C) pomieszczenia. Drozdze maja granice od 16-24C. Mam butelkowac po 3 dniach?


            Mariusz
            Mariusz

            Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Skoro PROFIL nie jest istotny nawet dla Admina...
              Uważam, że w tej sytuacji możesz spokojnie pominąć nawet kwestię temp. brzeczki, w jakiej dokonywałeś pomiaru. Bowiem zakładam, że nie przekracza ona w istotnym zakresie tej, w której skalowane są ballingometry.
              Tak czy inaczej, z całą pewnością zakończyła się fermentacja burzliwa. Zlej więc to piwo znad osadu na fermentację cichą i pozostaw do następnej soboty (zakładam, że Ci się spieszy do pierwszej degustacji). - Wtedy zabutelkuj.

              Dygresja: jeśli pomiary zostały dokonane własciwie, to zastanowić się trzeba nad kwestią jednolitości (powtarzalności) produkcji tych ekstraktów. Bowiem raczej nie zdarzało się, aby były one tak zacierane. Uzyskanie w ciągu 2 dni takiego stopnia odfermentowania "pachnie" dodatkiem cukru. I to raczej nie w wytwórni ekstraktów, a w domowej warzelni...

              Comment

              • untilek
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.08
                • 66

                #8
                Problem jest taki, ze mam jeden fermentor. Nie mialem w planie zlewania na cicha. Chyba jednak to zrobie. Postaram sie jakos temu zaradzic. Nie dodawalem cukru.
                Mariusz

                Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Nie spiesz się - butelkuj jak pisałem wyżej. Temperatury pomieszczen są OK. Podczas burzliwej brzeczka miała temp. ciut wyższą niz to co było w pomieszczeniu, ale to wszystko jest w granicach poprawności.
                  Duży stopień odfermentowania nie jest problemem; gorzej byłoby, gdyby odfermentowanie było niewielkie.
                  PS.
                  To, że masz tylko jeden fermentor nie stanowi większego problemu - przelej młode piwo do odkażonego gara, w którym gotowałeś brzeczkę, wyczyść fermentor i znowu wlej do niego to piwko.
                  A jak sie wszystko uda i będzie smaczne, to wtedy wezwij o POMOC

                  Comment

                  • untilek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.08
                    • 66

                    #10
                    Przed chwila wykonalem ponowny pomiar i wyszlo 4 blg. Czegos tu nie rozumiem... Chyba to i tak za malo? pomiary wykonywalem w tej samej temperaturze [20C] zrobie tak jak mowiles [cicha fermentacja] : )
                    Mariusz

                    Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Spokojnie, wszystko jest OK. Jeżeli przelałeś na cichą to możesz spokojnie czekać na dogodną (czasowo dla ciebie) chwilę na butelkowanie.
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • untilek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.08
                        • 66

                        #12
                        Ok, to dzis przeleje na cicha i niech postoi jeszcze z tydzien. W ogole to dzieki wszystkim za bardzo szybka reakcje
                        Mariusz

                        Polecam forum miłośników roślin owadożernych www.forum-roraima.pl

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X