Zielona piana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Domaszkow
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 21

    Zielona piana

    Witam,
    Wczoraj zaczęłem robić swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Po udanym zacieraniu, filtracji, chmieleniu i schłodzeniu do temperatury pokojowej dodałem drożdży. Rano patrzę piana ma kolor zielony.

    Jaki kolor powinna mieć piana i czy mam się martwić kolorem mojej??
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domaszkow
    Witam,
    Wczoraj zaczęłem robić swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Po udanym zacieraniu, filtracji, chmieleniu i schłodzeniu do temperatury pokojowej dodałem drożdży. Rano patrzę piana ma kolor zielony.

    Jaki kolor powinna mieć piana i czy mam się martwić kolorem mojej??
    a może to osady z chmielu w granulkach?
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • Domaszkow
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 21

      #3
      Tak używałem chmielu w granulkach ale przed dodaniem drożdży poczekałem ąz cały osad opadnie na dno.

      Comment

      • Małażonka
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.03
        • 4602

        #4
        I jak opadł na dno to przelałeś klarowną brzeczkę do innego naczynia?

        Bo jeśli nie - to pracujące drożdże dokładnie ten osad z brzeczką z powrotem wymieszały....

        Comment

        • Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domaszkow
          Tak używałem chmielu w granulkach ale przed dodaniem drożdży poczekałem ąz cały osad opadnie na dno.
          Na dno fermentora? Jeśli tak, to nic dziwnego - drożdże podczas pracy wzburzyły ten osad z dna i poszedł w pianę...
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

          @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

          Comment

          • Domaszkow
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.08
            • 21

            #6
            Nie nic nie przelewałem.
            To w takim razie co mam zrobić, zostawić to tak jak jest ??

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Jedyną zieloną rzeczą, którą masz w brzeczce jest rozdrobniony chmiel i z całą pewnością są to właśnie drobinki chmielu.
              Podczas fermentacji głównej brzeczka jest w ciągłej cyrkulacji, co podnosi i wyrzuca na powierzchnię piany chmielowe resztki. Takiej sytuacji nie ma w przypadku stosowania szyszek, ale dla granulatu to normalne.
              No chyba, że od wczoraj na powierzchni wyrósł Ci mech...

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                No i nie grzeb w tym. - Zostaw tak jak to jest, a będzie OK.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Mam pytanko czy chmiel został odfiltrowany przed zadaniem drożdży , czy leży sobie na dnie, bądź leżał .

                  Comment

                  • Domaszkow
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.08
                    • 21

                    #10
                    nie chmielu nie odfiltrowywałem

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domaszkow
                      nie chmielu nie odfiltrowywałem
                      No to sam sobie odpowiedziałeś
                      Na przyszłość - po gotowaniu brzeczki z chmielem, pozwól jej trochę odstać, żeby osady chmielowe opadły na dno, a potem wężem zlej brzeczkę znad chmielu. Wiadomo że w ten sposób trochę tracisz, ale otrzymujesz w miarę czystą brzeczkę.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Myślę że nic wielkiego się nie stało , przy przelewaniu na cichą zrób bradzo dokładną dekantację i nie żałuj że zostało kilka litrów z błotkiem chmielowym.
                        Ja osobiście już bym przelał na cichą dzis lub najpóźniej jutro, oczywiście w zależności jak jest teraz odfermentowane.

                        Comment

                        • Domaszkow
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 21

                          #13
                          Dekantację ?? czyli ?

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Domaszkow
                            Dekantację ?? czyli ?
                            Fermentor w którym masz teraz piwo powinien postać ze dwa dni nieruchomo. W tym czasie ciężkie zanieczyszczenia opadną na jego dno, a ty poprzez rurkę zciągniesz piwo znad osadu drożdżowo-chmielowego bez jego wzburzania do drugiego pojemnika na cichą
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • kangurpl
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.03
                              • 2660

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                              ....
                              Ja osobiście już bym przelał na cichą dzis lub najpóźniej jutro, ...
                              przecież to dopiero pierwsza doba fermentacji, bez przesady.
                              Te resztki chmielu nic złego nie zrobią. Niech sobie fermentuje spokojnie.
                              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X