Witam, to moj pierwszy post tutaj,
niebawem zamierzam zaczac warzyc piwo. Chce zamowic sobie zestaw startowy i uwarzyc pierwsza warke z brew kita (bo najprosciej i najbardziej polecane dla poczatkujacych). Poniewaz mam ochote na jakiegos witbiera, wybor padl na brewkit Tarwebier z Brewfermu. Od pewnego czasu sporo jednak czytam nt. warzenia (literatura, a takze forum Browamatora i niniejsze - jeszcze sie przez to wszystko nie przebilem ) i chodza mi po glowie pewne modyfikacje sposobu warzenia zawartego w instrukcji (nie mam jeszcze brewkita, instrukcje sciagnalem ze strony producenta).
Przede wszystkim instrukcja (wspolna dla wszystkich oferowanych przez Brewferm brewkitow - roznia sie tylko proporcje skladnikow) wydaje sie byc adresowana do ludzi posiadajacych jeden fermentor, podczas gdy ja bede mial ich dwa. Producent radzi trzymac brzeczke w fermentorze przez ok. 10 dni po jej sporzadzeniu i zadaniu drozdzami (do momentu az przestanie babelkowac), a potem od razu butelkowac, przelawszy uprzednio do innego pojemnika i rozpusciwszy w niej pewna ilosc cukru. Mam jednak wrazenie, ze lepiej bedzie przelac piwo po opadnieciu piany do drugiego fermentora i zostawic jeszcze troche na cicha fermentacje, a butelkowac dopiero gdy przestanie babelkowac. Cala roznica sprowadza sie zatem chyba do liczby uzytych fermentorow, oraz do czasu obu fermentacji (chyba gdy uzyje dwu fermentorow laczny ich czas powinien byc dluzszy niz 10 dni?) Czy ma to jakies istotne znaczenie i jest to dobry pomysl, czy lepiej scisle trzymac sie instrukcji?
Druga sprawa - zgodnie z sugestia na stronie Browamatora jako dodatkowego surowca fermentujacego zamierzam uzyc bialego cukru kandyzowanego (0,8 kg), jako ze nie posiadam niczego, co mogloby sluzyc jako "tank posredni" nie bardzo usmiecha mi sie rozpuszczac cukier w piwie, lecz mam zamiar zamiast tego dawac nieco cukru kandyzowanego do kazdej butelki. Po raz kolejny, czy jest to dobry pomysl, czy lepiej postepowac, jak radzi producent?
Bede szczerze zobowiazany za odpowiedzi, jak rowniez za wszelkie inne sugestie.
Pozdrawiam
niebawem zamierzam zaczac warzyc piwo. Chce zamowic sobie zestaw startowy i uwarzyc pierwsza warke z brew kita (bo najprosciej i najbardziej polecane dla poczatkujacych). Poniewaz mam ochote na jakiegos witbiera, wybor padl na brewkit Tarwebier z Brewfermu. Od pewnego czasu sporo jednak czytam nt. warzenia (literatura, a takze forum Browamatora i niniejsze - jeszcze sie przez to wszystko nie przebilem ) i chodza mi po glowie pewne modyfikacje sposobu warzenia zawartego w instrukcji (nie mam jeszcze brewkita, instrukcje sciagnalem ze strony producenta).
Przede wszystkim instrukcja (wspolna dla wszystkich oferowanych przez Brewferm brewkitow - roznia sie tylko proporcje skladnikow) wydaje sie byc adresowana do ludzi posiadajacych jeden fermentor, podczas gdy ja bede mial ich dwa. Producent radzi trzymac brzeczke w fermentorze przez ok. 10 dni po jej sporzadzeniu i zadaniu drozdzami (do momentu az przestanie babelkowac), a potem od razu butelkowac, przelawszy uprzednio do innego pojemnika i rozpusciwszy w niej pewna ilosc cukru. Mam jednak wrazenie, ze lepiej bedzie przelac piwo po opadnieciu piany do drugiego fermentora i zostawic jeszcze troche na cicha fermentacje, a butelkowac dopiero gdy przestanie babelkowac. Cala roznica sprowadza sie zatem chyba do liczby uzytych fermentorow, oraz do czasu obu fermentacji (chyba gdy uzyje dwu fermentorow laczny ich czas powinien byc dluzszy niz 10 dni?) Czy ma to jakies istotne znaczenie i jest to dobry pomysl, czy lepiej scisle trzymac sie instrukcji?
Druga sprawa - zgodnie z sugestia na stronie Browamatora jako dodatkowego surowca fermentujacego zamierzam uzyc bialego cukru kandyzowanego (0,8 kg), jako ze nie posiadam niczego, co mogloby sluzyc jako "tank posredni" nie bardzo usmiecha mi sie rozpuszczac cukier w piwie, lecz mam zamiar zamiast tego dawac nieco cukru kandyzowanego do kazdej butelki. Po raz kolejny, czy jest to dobry pomysl, czy lepiej postepowac, jak radzi producent?
Bede szczerze zobowiazany za odpowiedzi, jak rowniez za wszelkie inne sugestie.
Pozdrawiam
Comment