Dwa pytania przed pierwsza warka
Collapse
X
-
Witam.
Debiutuję dzisiaj po czterech latach siedzenia na ławce rezerwowych
Jestem przed swoją pierwszą warką piwa z gotowca.
Mam pytanie dotyczące dezynfekcji fermentora. Jakimi środkami go zdezynfekować?
Po przeczytaniu kilku wątków na forum powiem, że jestem nieco zdezorientowany.
Ace, clorox, pirosiarczyn sodu, zalewanie wrzątkiem ?
Pomóżcie co i w jakiej kolejności.
Nie chciałbym zepsuć swojego pierwszego piwa.Comment
-
Witam.
Debiutuję dzisiaj po czterech latach siedzenia na ławce rezerwowych
Jestem przed swoją pierwszą warką piwa z gotowca.
Mam pytanie dotyczące dezynfekcji fermentora. Jakimi środkami go zdezynfekować?
Po przeczytaniu kilku wątków na forum powiem, że jestem nieco zdezorientowany.
Ace, clorox, pirosiarczyn sodu, zalewanie wrzątkiem ?
Pomóżcie co i w jakiej kolejności.
Nie chciałbym zepsuć swojego pierwszego piwa.
Przed użyciem wylewam piro i stawiam go nogami do góry aby ociekł i wszystko. Nie płuczę.
Tylko raz prze te wszystkie lata złapałem kwasa - muszki owocówki latem się w ajlu zalęgły.
Tak robię ja - ale co piwowar to inna szkoła.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Witam serdecznie!
Pozwolę sobie, podpiąć się koledze almanzorowi pod temat.
Mam jedno pytanie, odpowiedź zapewne już padła na forum, ale nie mogę się doszukać, za dużo informacji, dlatego nie zakładam nowego tematu. Z powodu małego garnka (ok 20l), będę warzył małe warki ok 12l (chyba że da radę więcej w takim garze?) Pytanie brzmi: czy 12l mogę przefermentować w 33l pojemniku? Sporo wolnego miejsca zostanie, czy to nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na piwo?Comment
-
W wyższych temperaturach fermentacja daje posmaki ajlowe, w niższych bardziej czyste - lagerowe.
Z drugiej strony istnieje niewielka (bardzo niewielka) sznasa że w 16 st te drożdże nie będą pracowały.
Ja osobiście, jako osoba nielubiąca ajli nastawiłbym fermentację w temp 21 st C, a po jej pierwszych oznakach przeniósł bym do 16 st. Licz się jednak z tym że czas fermentacji się wydłuży.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Witam serdecznie!
Pozwolę sobie, podpiąć się koledze almanzorowi pod temat.
Mam jedno pytanie, odpowiedź zapewne już padła na forum, ale nie mogę się doszukać, za dużo informacji, dlatego nie zakładam nowego tematu. Z powodu małego garnka (ok 20l), będę warzył małe warki ok 12l (chyba że da radę więcej w takim garze?) Pytanie brzmi: czy 12l mogę przefermentować w 33l pojemniku? Sporo wolnego miejsca zostanie, czy to nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na piwo?
Ja jednocześnie używam gara 29 ltr i 13 ltr uzyskując łącznie 40 ltr piwa.
Musisz sobie poćwiczyć w praktyce aby dojść do maksymalnej ilości słodu, jaka ci wejdzie do gara i da się zacierać. Oczywiście przy tego typu manewrach spada wydajność lecz coś za coś.
W 33 ltr pojemniku można fermentować 12 ltr piwa. Wg mnie nie powinno mu to zaszkodzić.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).
Ekstr. 15%
Alk. 6,0%
Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują...-
Channel: Śląskie
-
-
Sprzedam 77 szt butelek na własne piwo. Butelki bez etykiet, czyste, odkażone pirosiarczynem potasu.
Odbiór tylko osobisty Kraków - Nowa Huta. Koszt 40zł
Tel. 660 811 0111 Photo-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-02-27, 16:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment