Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Dwa pytania przed pierwsza warka
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumAle czy aby piana nie unosi Ci go wyżej i czy w związku z tym nie pokazuje on wartości zawyżonych ??
Comment
-
-
Na moje oko to nim włożysz ten areometr do piwa, to spirytus zdąży już odparować.
O pozyskanie patentu na supermocne piwa nie musisz się obawiać. Jabłonowska tajemnica jest dobrze chronionaPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
No, to pomysl faktycznie wart wykorzystania, gdy znowu mnie najdzie na mierzenie Blg. , tyle ze odczyt bedzie zapewne trudniejszy niz z menzurki. W miedzyczasie piana zdazyla juz w przewazajacej czesci opasc (dzisiaj zostaly z niej takie nieliczne "grudki"), a temperatura spadla od wczoraj z 24 do 22 stopni (pewnie swiadczy to o mniejszej intensywnosci fermentacji).
Tak czy owak, zgodnie z wyczytanym w wielu miejscach zaleceniem zamierzam zostawic do 7 dni, czyli do srody, nawet jesli piana wczesniej calkowicie opadnie. Poza tym mam jeszcze na powierzchni sporo tego brazowego (zywice chmielowe itp.), czy to opadnie samo, czy trzeba to bedzie jakos zbierac specjalnie przed zlaniem na cicha fermentacje?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Odswiezam swoj watek.
Juz po pierwszej degustacji - musze przyznac ze w toku calego procesu stracilem spora czesc wiary w to, ze sie uda i degustacji dokonywalem bardziej na zasadzie lekarza oficjalnie stwierdzajacego zgon i nastawialem sie raczej na wylanie warki do zlewu i powtorne rozpoczecie. Na szczescie nic takiego nie nastapilo, piwo okazalo sie niezle i ma swietna piane (wszystko to w duzej mierze dzieki Wam, za co dziekuje). Tylko trapia mnie jeszcze dwie rzeczy:
- po pierwsze, mial to byc witbier, a degustacja wykazala, ze jak witbier to to moze i smakuje (owocowe nuty itd.), ale za Chiny ludowe nie wyglada, kolor ma duzo ciemniejszy, raczej bursztynowy. Co zrobilem zle?
- po drugie, gaz rozszczelnil mi kilka butelek (nie musze dodawac, ze zawarte w nich piwo skwasnialo). Sek w tym, ze nie bardzo wiem dlaczego doszlo do rozszczelnienia. Z poczatku myslalem, ze przesadzilem z glukoza, ale teraz nie jestem pewny. Glukozy nie dodawalem oddzielnie do kazdej butelki, tylko do calej objetosci, wiec jesli byloby jej za duzo to chyba powinny byly zostac rozszczelnione wszystkie butelki, a nie tylko te kilka. Co sie wlasciwie stalo?
Ogolnie czuje sie juz nieco pewniej przed nastepna warka, ktora zapewne nastapi niebawem. Dziekuje za cala dotychczasowa pomoc i bede bardzo wdzieczny za przyszla.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika almanzor[...] - po drugie, gaz rozszczelnil mi kilka butelek (nie musze dodawac, ze zawarte w nich piwo skwasnialo). Sek w tym, ze nie bardzo wiem dlaczego doszlo do rozszczelnienia. [...]Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
pytanie
"do przygotowania 15 litrów piwa 13°Blg i 5% obj. alk.
Wymagane użycie dodatkowego surowca fermentującego:
- 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)."
czy mogę zamiast 1 kg dodać 1,5 kg ekstraktu słodowego? fermentator ma pojemność 30 litrów, jeśli chciałbym zrobić ten zestaw x 2 (2 x 15 l ) to ile litrów wolnego miejsca muszę zostawić w beczce (tym samym co z zakłóceniem proporcji, czy tylko extrakt będzie wyższy?) , jeśli mam zrobić tylko jeden zestaw czy 15 l wolnej przestrzeni nie zaszkodzi piwu?
Comment
-
-
Możesz spokojnie zrobić z 1,5 kg te 20 litrów piwa.
Co do ilości miejsca w fermentorze to dlaczego większość piwowarów warzy warki ok 25 litrów, jak myślisz, przypadek?Last edited by fidoangel; 2012-10-27, 07:25."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMożesz spokojnie zrobić z 1,5 kg te 20 litrów piwa.
Co do ilości miejsca w fermentorze to dlaczego większość piwowarów warzy warki ok 25 litrówLast edited by kurgan; 2012-10-27, 08:58.
Comment
-
-
Nie, bo z opisu na stronie BA wynika, że te 15 litrów uzyskasz po dodaniu dodatkowego surowca fermentującego a w tym wypadku będzie to 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop).
Jednocześnie pamiętaj, że witbier to nie jest piwo gęste i treściwe"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi15 litrów uzyskasz po dodaniu dodatkowego surowca fermentującego a w tym wypadku będzie to 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop).
ale jak zrobić 25 litrów? pomimo imponującej wiedzy na temat witbiera nadal nie wiem ile wolnego miejsca ma pozostać w 30 l baniaku
Comment
-
-
Chyba musisz tu zajrzeć:
Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
No i tu:
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment