Dwa pytania przed pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Co do pomiaru - ja ostatnio (za podpowiedzią kolegi) mierzę ballinga w ten sposób, że zanurzam ballingometr w spirytusie a potem po prostu wkładam go do wiadra z brzeczką.
    Ale czy aby piana nie unosi Ci go wyżej i czy w związku z tym nie pokazuje on wartości zawyżonych ??

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      Ale czy aby piana nie unosi Ci go wyżej i czy w związku z tym nie pokazuje on wartości zawyżonych ??
      Panie kochany, jaka piana? Ja ballinga mierzę dopiero jak piana opadnie, po co wcześniej?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • almanzor
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 9

        #18
        Moze bedzie to glupie pytanie, ale czy uzyty do dezynfekcji areometru spirytus nie wplynie jakos na pozniejsza jakosc piwa?

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika almanzor
          Moze bedzie to glupie pytanie, ale czy uzyty do dezynfekcji areometru spirytus nie wplynie jakos na pozniejsza jakosc piwa?
          To jest ilość tak śladowa, że w żadnym wyczuwalnym stopniu nie ma szas wpłynąć na smak ani moc piwa.

          Comment

          • naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

            #20
            Na moje oko to nim włożysz ten areometr do piwa, to spirytus zdąży już odparować.
            O pozyskanie patentu na supermocne piwa nie musisz się obawiać. Jabłonowska tajemnica jest dobrze chroniona
            Popieram domowe browary!

            Polakom gratulujemy naczelnika

            Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

            gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

            Comment

            • almanzor
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 9

              #21
              No, to pomysl faktycznie wart wykorzystania, gdy znowu mnie najdzie na mierzenie Blg. , tyle ze odczyt bedzie zapewne trudniejszy niz z menzurki. W miedzyczasie piana zdazyla juz w przewazajacej czesci opasc (dzisiaj zostaly z niej takie nieliczne "grudki"), a temperatura spadla od wczoraj z 24 do 22 stopni (pewnie swiadczy to o mniejszej intensywnosci fermentacji).
              Tak czy owak, zgodnie z wyczytanym w wielu miejscach zaleceniem zamierzam zostawic do 7 dni, czyli do srody, nawet jesli piana wczesniej calkowicie opadnie. Poza tym mam jeszcze na powierzchni sporo tego brazowego (zywice chmielowe itp.), czy to opadnie samo, czy trzeba to bedzie jakos zbierac specjalnie przed zlaniem na cicha fermentacje?

              Pozdrawiam

              Comment

              • almanzor
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.08
                • 9

                #22
                Odswiezam swoj watek.

                Juz po pierwszej degustacji - musze przyznac ze w toku calego procesu stracilem spora czesc wiary w to, ze sie uda i degustacji dokonywalem bardziej na zasadzie lekarza oficjalnie stwierdzajacego zgon i nastawialem sie raczej na wylanie warki do zlewu i powtorne rozpoczecie. Na szczescie nic takiego nie nastapilo, piwo okazalo sie niezle i ma swietna piane (wszystko to w duzej mierze dzieki Wam, za co dziekuje). Tylko trapia mnie jeszcze dwie rzeczy:

                - po pierwsze, mial to byc witbier, a degustacja wykazala, ze jak witbier to to moze i smakuje (owocowe nuty itd.), ale za Chiny ludowe nie wyglada, kolor ma duzo ciemniejszy, raczej bursztynowy. Co zrobilem zle?

                - po drugie, gaz rozszczelnil mi kilka butelek (nie musze dodawac, ze zawarte w nich piwo skwasnialo). Sek w tym, ze nie bardzo wiem dlaczego doszlo do rozszczelnienia. Z poczatku myslalem, ze przesadzilem z glukoza, ale teraz nie jestem pewny. Glukozy nie dodawalem oddzielnie do kazdej butelki, tylko do calej objetosci, wiec jesli byloby jej za duzo to chyba powinny byly zostac rozszczelnione wszystkie butelki, a nie tylko te kilka. Co sie wlasciwie stalo?

                Ogolnie czuje sie juz nieco pewniej przed nastepna warka, ktora zapewne nastapi niebawem. Dziekuje za cala dotychczasowa pomoc i bede bardzo wdzieczny za przyszla.

                Pozdrawiam.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika almanzor
                  [...] - po drugie, gaz rozszczelnil mi kilka butelek (nie musze dodawac, ze zawarte w nich piwo skwasnialo). Sek w tym, ze nie bardzo wiem dlaczego doszlo do rozszczelnienia. [...]
                  Najpewniej te butelki były słabiej zakapslowane i tworzący się gaz znalazł sobie ujście...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • kurgan
                    Gość
                    • 2004.04
                    • 315

                    #24
                    pytanie

                    "do przygotowania 15 litrów piwa 13°Blg i 5% obj. alk.
                    Wymagane użycie dodatkowego surowca fermentującego:
                    - 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop)."

                    czy mogę zamiast 1 kg dodać 1,5 kg ekstraktu słodowego? fermentator ma pojemność 30 litrów, jeśli chciałbym zrobić ten zestaw x 2 (2 x 15 l ) to ile litrów wolnego miejsca muszę zostawić w beczce (tym samym co z zakłóceniem proporcji, czy tylko extrakt będzie wyższy?) , jeśli mam zrobić tylko jeden zestaw czy 15 l wolnej przestrzeni nie zaszkodzi piwu?

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #25
                      Możesz spokojnie zrobić z 1,5 kg te 20 litrów piwa.

                      Co do ilości miejsca w fermentorze to dlaczego większość piwowarów warzy warki ok 25 litrów, jak myślisz, przypadek?
                      Last edited by fidoangel; 2012-10-27, 07:25.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • kurgan
                        Gość
                        • 2004.04
                        • 315

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Możesz spokojnie zrobić z 1,5 kg te 20 litrów piwa.

                        Co do ilości miejsca w fermentorze to dlaczego większość piwowarów warzy warki ok 25 litrów
                        reasumując, robię 25 litrów piwa z jednego koncentratu pszenicznego przeznaczonego na 15 litrów piwa ale za to dodaje 1,5 kg ekstraktu słodowego i zostaje mi 5 l wolnej przestrzeni? chce max. wykorzystać pojemność fermentatora(30 l) a zarazem zrobić piwo gęste i treściwe
                        Last edited by kurgan; 2012-10-27, 08:58.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #27
                          Nie, bo z opisu na stronie BA wynika, że te 15 litrów uzyskasz po dodaniu dodatkowego surowca fermentującego a w tym wypadku będzie to 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop).

                          Jednocześnie pamiętaj, że witbier to nie jest piwo gęste i treściwe
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • kurgan
                            Gość
                            • 2004.04
                            • 315

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            15 litrów uzyskasz po dodaniu dodatkowego surowca fermentującego a w tym wypadku będzie to 1,0 kg ekstraktu słodowego jasnego (syrop).
                            tak, to wiem z instrukcji...
                            ale jak zrobić 25 litrów? pomimo imponującej wiedzy na temat witbiera nadal nie wiem ile wolnego miejsca ma pozostać w 30 l baniaku

                            Comment

                            • kurgan
                              Gość
                              • 2004.04
                              • 315

                              #29
                              ile dodać glukozy po rozlaniu do butelek na 0,5 l piwa?

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #30
                                Chyba musisz tu zajrzeć:
                                Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


                                No i tu:
                                Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X