Dziki chmiel. [Chmiel na który wdepłem :)]

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    #31
    jesteś pewien?

    czyli jednym słowem jest do niczego

    Comment

    • gralll
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.06
      • 127

      #32
      nie zdaje Ci się

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
      Ten chmiel z fioletowymi liśćmi to chyba odmiana ozdobna
      kiepskim aparatem to robiłem (kom)

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #33
        tak na marginesie

        ten chmiel na pewno do goryczkowych nie należy, i na próbe zrobię na nim wareczke 8l litrową, trochę go zebrałem więc nic się nie stanie do dziela

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #34
          Też "wdepłem" na chmiel - a raczej dostrzegłem go przechodząc go przechodząc obok strasznie zapuszczonego żywopłotu jednych z sąsiadów. I dobrze że zapuszczonego, bo dzięki temu było na nim bardzo dużo szyszeczek. Wiem ze nie wiaodmo ile taki chmiel ma alfakwasów i ze jest zapylony bo ma orzeszki, ale co tam, postanowiłem zaryzykować. Zapytałem się grzecznie czy mogę skorzystać i po otrzymaniu zgody przeprowadziłem małe zbiory. Obecnie na jutrzejsze suszenie czeka kilogram szyszek W październiku zrobię jakąś eksperymentalną warkę nachmieloną wyłącznie tym dzikim i dam znać o rezultatach.
          Jutro wrzucę do galerii fotki tegoż chmielu.

          Comment

          • gralll
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 127

            #35
            Witaj

            w klubie mój już w zamrażalce bo chwilowo nie miałem czasu, a wysuszony jest,
            mój akurat rośnie nad stawem, bym powiedział dość czystym i ogólnie jest tam przyjemnie ryby plumkają, czyste powietrze
            planuje warke probna na piąek - sobota
            Ważyłem swojego po wysuszeniu około 100g szkoda że nie zrobiłem tego przed...
            Pozdro czekam na rezultat

            Comment

            • kiszot
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8109

              #36
              No taki dziki chmiel to i na zlocie był,nad rzeka.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

              Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

              Comment

              • gralll
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.06
                • 127

                #37
                no tego jest pełno

                ostatnio wędkowałem z kumplem (w jednym ręku wędka w drugiej piwo) i rósł sobie zawieszony na drzewie, miło się spożywa jak zawiewa wiaterek taką goryczką i wogóle ryby lepiej biorą najgorsze jest to, że po którymś piwie nie wiesz czy już jej przypadkiem nie masz na haczyku, myślisz że nie masz zanęty, a tu okoń (oczywiscie drobny) duzy by mnie wciągną he he

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                  ostatnio wędkowałem z kumplem ... i rósł sobie zawieszony na drzewie...
                  Dobre

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #39
                    Owszem, dobre.
                    A jeszcze lepsze jeśli to uzupełnić o dane z nawiasu. Gratuluję zdolnego kumpla

                    Comment

                    • korbi
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.09
                      • 1

                      #40
                      CHmiel

                      WItam!
                      Teoretyczne pojecie o warzeniu piwa mam a czesc praktyczna niebawem :0 A teraz takie pytanie! niedaleko mnie rosne sporo nawet bardzo sporo dzikiego chmielu! Mam takie pytanie czy mozna z niego robic piwo?? jezeli takto ile go trzeba na 10l piwa?? No i jak ten chmiel przygotowac ?? Dziekuje i pozdrawiam Korbi

                      Comment

                      • naczelnik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 1884

                        #41
                        Podobna dyskusja już się toczyła Tutajmożesz poczytać.
                        A jeśli Ci się nie chce, to podpowiem - odpuść sobie ten chmiel.

                        P.S. Jest na forum taki dział "Piwowarstwo domowe" - tam powinno się znaleźć Twoje pytanie...zresztą tam wyląduje.
                        Last edited by naczelnik; 2005-09-18, 23:59.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #42
                          no i co ?

                          Po długich i burzliwych hłe hłe dyskusjach o dzikim chmielu może pora na podzielenie się uwagami co do efektów,jakieś wnioski?Tylko na miłość... krety,chmiele ozdobne, i przypuszczenia co by było ... może nie tym razem.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #43
                            A więc tak
                            ....10 l ( 1/3 warki ) nachmielone 2 razy po 50 gramów ( 0 i 30 minuta z 60)
                            .... zadane drożdżami pszenicznymi
                            .... fermentacja ruszyła w obydwóch fermentorach równocześnie
                            .... na trzeci dzień z fermentora na "dzikim" jedzie KAPUCHĄ ZGNITĄ !!!!
                            Wnioski : czarno to widzę ale zobaczymy
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Dziubson
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.10
                              • 93

                              #44
                              Może trochę spóźnione 5 lat;p ale zapytam: I co Ci z tego wyszło?:P

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
                                Może trochę spóźnione 5 lat;p ale zapytam: I co Ci z tego wyszło?:P
                                Darka pamięć tak daleko nie sięga
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X