Też "wdepłem" na chmiel - a raczej dostrzegłem go przechodząc go przechodząc obok strasznie zapuszczonego żywopłotu jednych z sąsiadów. I dobrze że zapuszczonego, bo dzięki temu było na nim bardzo dużo szyszeczek. Wiem ze nie wiaodmo ile taki chmiel ma alfakwasów i ze jest zapylony bo ma orzeszki, ale co tam, postanowiłem zaryzykować. Zapytałem się grzecznie czy mogę skorzystać i po otrzymaniu zgody przeprowadziłem małe zbiory. Obecnie na jutrzejsze suszenie czeka kilogram szyszek W październiku zrobię jakąś eksperymentalną warkę nachmieloną wyłącznie tym dzikim i dam znać o rezultatach.
Jutro wrzucę do galerii fotki tegoż chmielu.
w klubie mój już w zamrażalce bo chwilowo nie miałem czasu, a wysuszony jest,
mój akurat rośnie nad stawem, bym powiedział dość czystym i ogólnie jest tam przyjemnie ryby plumkają, czyste powietrze
planuje warke probna na piąek - sobota
Ważyłem swojego po wysuszeniu około 100g szkoda że nie zrobiłem tego przed...
Pozdro czekam na rezultat
No taki dziki chmiel to i na zlocie był,nad rzeka.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
ostatnio wędkowałem z kumplem (w jednym ręku wędka w drugiej piwo) i rósł sobie zawieszony na drzewie, miło się spożywa jak zawiewa wiaterek taką goryczką i wogóle ryby lepiej biorą najgorsze jest to, że po którymś piwie nie wiesz czy już jej przypadkiem nie masz na haczyku, myślisz że nie masz zanęty, a tu okoń (oczywiscie drobny) duzy by mnie wciągną he he
WItam!
Teoretyczne pojecie o warzeniu piwa mam a czesc praktyczna niebawem :0 A teraz takie pytanie! niedaleko mnie rosne sporo nawet bardzo sporo dzikiego chmielu! Mam takie pytanie czy mozna z niego robic piwo?? jezeli takto ile go trzeba na 10l piwa?? No i jak ten chmiel przygotowac ?? Dziekuje i pozdrawiam Korbi
Po długich i burzliwych hłe hłe dyskusjach o dzikim chmielu może pora na podzielenie się uwagami co do efektów,jakieś wnioski?Tylko na miłość... krety,chmiele ozdobne, i przypuszczenia co by było ... może nie tym razem.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
A więc tak
....10 l ( 1/3 warki ) nachmielone 2 razy po 50 gramów ( 0 i 30 minuta z 60)
.... zadane drożdżami pszenicznymi
.... fermentacja ruszyła w obydwóch fermentorach równocześnie
.... na trzeci dzień z fermentora na "dzikim" jedzie KAPUCHĄ ZGNITĄ !!!!
Wnioski : czarno to widzę ale zobaczymy
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment