Drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 28

    Drożdże

    Witam,

    Dzisiaj zaczynam robić swoje pierwsze piwo z gotowca Browamator ciemne i mam wątpliwość, ponieważ na forum czytałem o starterach drożdżowych a w instrukcji jest napisane aby posypać brzeczkę drożdżami i wymieszać , proszę o opinię co jest bardziej korzystne, z góry wielkie dzięki i Wasze
    ebas
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    oczywiście rehydratacja drożdży i utworzenie startera jest bardziej korzystne, bo pozwoli drożdżom spokojnie się namnożyć - ale od biedy wystarczy wsypać zawartość saszetki do brzeczki (pamiętaj o odpowiedniej temperaturze).
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Jeżeli dodasz suche drożdze bezpośrednio do brzeczki to oczywiście nic złego sie nie stanie. Fermentacja ruszy trochę wolniej. Sugeruję abyś najpierw suche drożdze dodał do szklanki przegotowanej wody (+ jedna łyżeczka cukru) ostudzonej do 20 st. C.
      Najlepiej użyj do tego wyparzonego wrzątkiem słoika ok. 0,5 l.
      Po ok. 2 godz. będziesz miał drożdze rozmnożone i wtedy wlej je do ostudzonej brzeczki,
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • ebas
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.08
        • 28

        #4
        Dzięki za pomocne sugestie z których oczywiście skorzystam, jestem bardzo ciekawy jak wyjdzie domowe piwo a zeznania zamierzam umieścić w dziale "Twoje warzenie".
        Jeszcze raz Wasze
        ebas

        Comment

        Przetwarzanie...
        X