Chyba dałem ciała
Pierwsza warka z zacieraniem, Pale Ale z BA. Chyba z a mocno ogrzałem wodę bo aż do temp. 82 st. C. myślałem że po dosypaniu słodu od razu spadnie, niestety musiałem bardzo intensywnie mieszać żeby ją zchłodzić i po ok. 5 min. miałem ok. 71 stopni, dalej mieszałem żeby zbić ją jeszcze bardziej do ok 65. Po ok. 30 min. zrobiłem test na wykrycie skrobi i próba była negatywna. Nie wiem czy nie zneutralizowałem enzymów zbyt wysoką temp. Jak poznać czy wszystko jest ok czy proces zacierania był nieskuteczny? Dajcie znać jak najszybciej bo nie wiem co dalej robić.
Pierwsza warka z zacieraniem, Pale Ale z BA. Chyba z a mocno ogrzałem wodę bo aż do temp. 82 st. C. myślałem że po dosypaniu słodu od razu spadnie, niestety musiałem bardzo intensywnie mieszać żeby ją zchłodzić i po ok. 5 min. miałem ok. 71 stopni, dalej mieszałem żeby zbić ją jeszcze bardziej do ok 65. Po ok. 30 min. zrobiłem test na wykrycie skrobi i próba była negatywna. Nie wiem czy nie zneutralizowałem enzymów zbyt wysoką temp. Jak poznać czy wszystko jest ok czy proces zacierania był nieskuteczny? Dajcie znać jak najszybciej bo nie wiem co dalej robić.
Comment