Błąd podczas zacierania - help!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.12
    • 65

    Błąd podczas zacierania - help!!

    Chyba dałem ciała
    Pierwsza warka z zacieraniem, Pale Ale z BA. Chyba z a mocno ogrzałem wodę bo aż do temp. 82 st. C. myślałem że po dosypaniu słodu od razu spadnie, niestety musiałem bardzo intensywnie mieszać żeby ją zchłodzić i po ok. 5 min. miałem ok. 71 stopni, dalej mieszałem żeby zbić ją jeszcze bardziej do ok 65. Po ok. 30 min. zrobiłem test na wykrycie skrobi i próba była negatywna. Nie wiem czy nie zneutralizowałem enzymów zbyt wysoką temp. Jak poznać czy wszystko jest ok czy proces zacierania był nieskuteczny? Dajcie znać jak najszybciej bo nie wiem co dalej robić.
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Skoro otrzymałeś negatywny wynik testu na skrobię, więc zacieranie się odbyło.
    Przypuszczam że skrobia została przerobiona w trakcie schładzania. Nie przejmuj się, filtruj, gotuj z chmielem i daj później znać jakie piwo Ci wyszło
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Nie przejmuj się! Postępuj dalej jak gdyby nic się nie stało. Na pewno będzie z tego piwo. Nie będzie w nim za wiele alkoholu, ale będzie miało mocno słodowy smak. Może być całkiem smaczne piwko. Jak chcesz uzupełnić alkohol, to dodaj podczas gotowania ok. 600-700 g zwykłego cukru. Podniesie Ci się końcowy balling, ale nie rozcieńczaj tego wodą. Z tego może na prawdę wyjść jeszcze świetne piwo! Głowa do góry...
      Na drugi raz w razie tego typu "awarii" steruj temperaturą za pomocą zimnej lub gorącej wody, aby szybko zbić lub podnieść temperaturę.

      Comment

      • michalb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.12
        • 65

        #4
        Piwko już fermentuje. Trochę słaba skuteczność bo tylko 13 litrów (13 blg). Chłodnica zanurzeniowa spisała się za to bez zarzutu.

        Comment

        • Ark
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.04
          • 414

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
          Chyba dałem ciała
          Chyba z a mocno ogrzałem wodę bo aż do temp. 82 st. C. myślałem że po dosypaniu słodu od razu spadnie
          Też kiedyś tak miałem. Piwko wyszło całkiem dobre (parę osób piło i nikt się nie skarżył )
          Bądź dobrej myśli
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          Przetwarzanie...
          X