4 dzień fermentacji - 2-3blg w probówce bąble gorzki smak - do zlewu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 74

    #1

    4 dzień fermentacji - 2-3blg w probówce bąble gorzki smak - do zlewu?

    Mam pytanko do kolegów, robiłem pierwszy raz piwko z gotowca, wszystko wg przepisu fermentator umyty, wyparzony wrzątkiem tak jak i inne sprzęty. Nastawiłem 30.08 wieczorem , zaczęło bulgotać w nocy. Dziś bulgota co około 10 minut, gdy wziąłem do pomiaru blg w menzurce mocno bombelkuje, blg - ok 2,5 mocny zapach drożdży w smaku mocno gorzkie.
    Czy coś z tego bedzie jak poleży w butelkach czy raczej nadaje się do wylania, może jeszcze poczekać ze zlewaniem. Zrobione z brew-kita więc nie mam zamiaru zlewać na cichą, ale jak zobaczyłem jakie ilości bąbli szły w menzurce i w smaku czuć na języku mocne nagazowanie to boje się jutro zlewać żeby nie rozwaliło butelek. Co z tym pieruństwem zrobić?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Dlaczego wylewać, wszystko jest w porządku, jesli jest gorzkie, a nie kwaśne Poczekaj jeszcze ze dwa dni, widocznie drożdże jeszcze jedzą, nie ma co im przeszkadzać
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

      #3
      Lepiej nie butelkować, skoro jeszcze piwo pracuje. Zobacz za 2 dni ile wyniesie Blg - i wtedy decyduj.
      A goryczka na 100% złagodnieje, tylko daj piwu czas.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

      Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

      Comment

      • przemar
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 74

        #4
        Dziękuje za Wasze uwagi. Zatem przygotowuje butelki i poczekam ze zlewaniem. Liczę że jak pisze Jerzy goryczka złagodnieje bo moje kubki smakowe zostały całkiem nieźle wzruszone i to mnie lekko zaniepokoiło że coś może być nie tak, moja lepsza połowa jak powąchała mój wyrób stwierdziła jaedynie - to jest piwo? ??? Oby się poprawiło bo mogę mieć kłopoty w przyszłości z dzierżawą kuchni .

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Prusak
          Wielka Sowa, Faza
          Prusak
          Jako że browar zmienił nazwę, umieszczam to piwo pod nową, zresztą w przypadku Bielawskiej Wytwórni Napojów też go nie było do tej pory, przynajmiej na forum.
          IPA
          E: 15, 5º
          A: 5, 6 %
          Zapach z butelki jak na deklarowany styl zbyt słodowo-owocowy, brak innych urozmaiceń....
          2024-09-16, 18:04
        • dadek
          Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
          dadek
          Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
          2022-10-19, 23:41
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • Prusak
          Ziemeļu Enkurs, Roņa Pieskariens
          Prusak
          Na butelce zakupionej w browarze reklamowane jako brown ale.
          Dziwne. W zapachu bardzo ładnie komponujące się nuty orzechowe i owoców leśnych, Kolorek też prawidłowy.
          W smaku kwas, kwas, kwas. Poszło do zlewu mimo terminu ważności do czerwca 2020.
          Ewidentnie felerne i nie...
          2019-08-26, 14:31
        • tadzo
          KonRAD warzy
          tadzo
          Warka nr 1 z zacieraniem (pierwsza byla z brewkitu)
          Sklad
          Pale ale 2kg
          Wiedeński 1kg
          Monachijski 1kg
          Crystal 150 0.3kg

          Chmiel cascade 130g
          Zacieranie 70°
          13 litrow wody
          68 ° - 70 min
          78° - 5 min
          Wysladzanie 15 L w temp. 78°...
          2018-11-14, 12:34
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...