do zagazowywania mozna stosować glukoze , zwykły cukier ewentualnie a nawet wskazane ekstrakt słodowy mam pytanie ile sie daje gram lukozy na 0,5 litrową butelke piwa (zawsze mam albo piany po łokieć albo leje jak z cebra i unosi sie dywanik
To zależy od stylu piwa, nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi. Najsłabiej gazowane są piwa z Wysp Brytyjskich - na przykład taki angielski bitter wymaga 30 kilka gramów na 20 litrów. najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów. A wartość podaną pzez Krzysia można odnieść do pilsów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
... najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów...
Z taką ilością cukru do kondycjonowania to można beczkę wystrzelić na Księżyc. Żeby nie było, że zmyślam - Czes podał takie wartości:
- 50 g / 10 l: bitter
- 70 g / 10 l: pszeniczne
- 60 g / 10 l: wszystkie inne.
Do tego się stosuję i jest dobrze.
Myślę, że są to wartości minimalne. Ja stosuję standardowo:
- 80 g / 10 l pilsy
- 100 g / 10 l pszeniczne
Przy tych ilościach piwo jest bardzo dobrze nagazowane, a jednocześnie nie wybucha.
Natomiast zaczęły mi wybuchać cienkościenne butelki (wiem, wiem - takich lepiej nie stosować, ale czasem nie mam wyboru) z piwem jasnym mocnym (17° Blg) na drożdżach belgijskich po zastosowaniu zaledwie 80 g / 10 l. Albo coś źle odmierzyłem.
browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...
Mam nadzieję, że to nie jest niewłaściwy dział - próbowałem znaleźć odpowiednie forum, jeżeli to jest nieodpowiednie to przepraszam i proszę o przeniesienie w należyte miejsce.
Znajomy zapytał mnie (jako, że jestem piwowarem domowym), czy są firmy...
Witam,
Od jakiegoś czasu zbieram butelki... po alkoholach mocnych. Mam trochę sygnowanych, ale bardzo lubię też proste butelki niesygnowane. Kolekcjonerów butelek od alkoholi mocnych jest niewielu, stąd staram się czasem posiłkować wiedzą i nawiązywać kontakty z birofilami, stąd...
Comment