gazowanie butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    gazowanie butelek

    do zagazowywania mozna stosować glukoze , zwykły cukier ewentualnie a nawet wskazane ekstrakt słodowy mam pytanie ile sie daje gram lukozy na 0,5 litrową butelke piwa (zawsze mam albo piany po łokieć albo leje jak z cebra i unosi sie dywanik
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    #2
    poprawka

    1 ile glukozy
    2 ile sacharozy

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      60 g / 10 litrów.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        To zależy od stylu piwa, nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi. Najsłabiej gazowane są piwa z Wysp Brytyjskich - na przykład taki angielski bitter wymaga 30 kilka gramów na 20 litrów. najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów. A wartość podaną pzez Krzysia można odnieść do pilsów.

        Comment

        • gralll
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.06
          • 127

          #5
          Super

          będę próbował

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
            ... najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów...
            Z taką ilością cukru do kondycjonowania to można beczkę wystrzelić na Księżyc. Żeby nie było, że zmyślam - Czes podał takie wartości:
            - 50 g / 10 l: bitter
            - 70 g / 10 l: pszeniczne
            - 60 g / 10 l: wszystkie inne.
            Do tego się stosuję i jest dobrze.

            Comment

            • jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

              #7
              Myślę, że są to wartości minimalne. Ja stosuję standardowo:
              - 80 g / 10 l pilsy
              - 100 g / 10 l pszeniczne
              Przy tych ilościach piwo jest bardzo dobrze nagazowane, a jednocześnie nie wybucha.
              Natomiast zaczęły mi wybuchać cienkościenne butelki (wiem, wiem - takich lepiej nie stosować, ale czasem nie mam wyboru) z piwem jasnym mocnym (17° Blg) na drożdżach belgijskich po zastosowaniu zaledwie 80 g / 10 l. Albo coś źle odmierzyłem.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

              Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

              Comment

              Przetwarzanie...
              X