do zagazowywania mozna stosować glukoze , zwykły cukier ewentualnie a nawet wskazane ekstrakt słodowy mam pytanie ile sie daje gram lukozy na 0,5 litrową butelke piwa (zawsze mam albo piany po łokieć albo leje jak z cebra i unosi sie dywanik
gazowanie butelek
Collapse
X
-
To zależy od stylu piwa, nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi. Najsłabiej gazowane są piwa z Wysp Brytyjskich - na przykład taki angielski bitter wymaga 30 kilka gramów na 20 litrów. najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów. A wartość podaną pzez Krzysia można odnieść do pilsów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse... najmocniej piwa pszeniczne - ponad 250g na 20 litrów...
- 50 g / 10 l: bitter
- 70 g / 10 l: pszeniczne
- 60 g / 10 l: wszystkie inne.
Do tego się stosuję i jest dobrze.
Comment
-
-
Myślę, że są to wartości minimalne. Ja stosuję standardowo:
- 80 g / 10 l pilsy
- 100 g / 10 l pszeniczne
Przy tych ilościach piwo jest bardzo dobrze nagazowane, a jednocześnie nie wybucha.
Natomiast zaczęły mi wybuchać cienkościenne butelki (wiem, wiem - takich lepiej nie stosować, ale czasem nie mam wyboru) z piwem jasnym mocnym (17° Blg) na drożdżach belgijskich po zastosowaniu zaledwie 80 g / 10 l. Albo coś źle odmierzyłem.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
Comment