porcjowanie chmielu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    porcjowanie chmielu

    mam 100g chmielu goryczkowego (50g marynki, 50 g magnum) na ile to wystarcza w kwestii nachmielenia Piwa żeby poczuć gorycz ?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    70 - 80 litrów piwa 10 - 12 Blg.

    Comment

    • mjp
      † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
      • 2004.02
      • 954

      #3
      Albo 20l wytrawnego stouta.
      Maciek
      Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #4
        acha

        no nic bede próbował

        Comment

        • mjp
          † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
          • 2004.02
          • 954

          #5
          To wszystko zależy na ile goryczkowe chcesz mieć piwo.Oba te chmiele są goryczkowe, chociaż o Marynce mówi się, że jest goryczkowo-aromatyczny. Magnum jest stricte goryczkowy. A dalej, to już musisz sobie sam odpowiedzieć jakie piwa lubisz i do tego dostosować ilość chmielu i czas chmielenia.
          Maciek
          Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

          Comment

          Przetwarzanie...
          X