drożdże górnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    #1

    drożdże górnej fermentacji

    na stronach wesu i browamatora dostepne sa czyste drozdże górnej fermentacji bez żadnej nazwy firmowej mam pytanie co o nich sądzicie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

    #2
    będziesz tak o każdą drobnostkę pytał pisząc posty? wszystkie drożdże o których mówisz mają swoich producentów i jest to wyszczególnione na stronach WWW, albo widać na obrazku produktu (tudzież jego opakowania). nie łaska trochę poczytać forum. wszystko tam znajdziesz,a resztę pewnie na forum browamatora.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2005-09-09, 14:53.

    Comment

    • gralll
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.06
      • 127

      #3
      no ok

      ale niedawno robiłem na nich warke 15litrową i na tym samym słodzie 8 lirowy balonik na próbe z drożdzami gorzelniczymi w sumie efekt końcowy bez zauważalnej różnicy, a co mogę powiedziec na temat tych drożdży gorzelniczych to to ze są dużo tańsze oraz wystartowały po 2 godz od zaszczepienia brzeczki(brzeczka miała około 38C), tamte ze strony wesu czy browamatora dobiero rano zaczęły pykac i wolniej ogólnie się "bujały"

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #4
        drożdże to drożdże jak dasz im cukier, najlepiej prosty to będą "bujać" "tamte" drożdże to nie gorzelaniane a piwowarskie typu ale, które standartowo są pakowane do gotowców John Bull. ja ich akurat nie używałem ani razu, bo wolę inne suche. bardziej zaawansowani piwowarzy powiedzą ci, że tylko płynne. też kiedyś zrobiłem napój fermentowany ze słodu na drożdżach winnych uniwersalnych i napój winny pół na pół owoców oraz brzeczki i jak widzisz nazywam to napojami, choć smakowały świetnie.

        Comment

        • gralll
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.06
          • 127

          #5
          fakt

          ale w moim przypadku to nie napój tylko wysoko % mętniak, mniejsza o to uważam ze te drożdże są do bani

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19306

            #6
            skończy się fermentacja główna, dasz na cichą i nie będzie mętniak. a jak nie zalezy ci na tym by był gazowany to jeszcze potem gdy będzie za bardzo mętny dodasz bentonitu i masz zacier do destylacji na gozałkę

            Comment

            • gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

              #7
              wiesz zeby destylowac ...

              nie trzeba czekac aż opadnie osad zresztą ja lubie mętne piwa zresztą zdrowsze są

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19306

                #8
                z tego co wiem, taki osad zawieszony w czasie podgrzewania opadnie na dno i jest możliwość przypalenia go w czasie destylacji co może zmienić niekorzystnie smak.

                Comment

                • gralll
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.06
                  • 127

                  #9
                  no możliwe

                  ale kwestia czym destylujesz i ile razy ...
                  dobra skończmy na ten temat, a tak na marginesie od 2004 jest to zakazane i zresztą wódy, czy innych takich specjalności nie lubię bo kojarzą mi sie z rozpuszczalnikami, a odkąd rosjanie rzekomo udowodnili, że wódka wpływa na rozwój zwojów mózgowych to chyba tylko dlatego, poniewaz spada u nich koniuktura na ten alkohol i każdy woli wypić chłodnego jasnego pełnego z pianką. Tylko nasz kraj, a właściwie rząd jest tak genialny, obniżył akcyzę na alkohole wysokoprocentowe pozostawiając bez zmian ceny Piwa, jak tak dalej pujdzie więcej będziemy spożywać zachodnio południowego złocistego trunku...
                  Oczywiście ja jestem Patriota jakby to śmiesznie nie zabrzmiało i kupuje tylko krajowe browary i staram sie wspierać te małe bo konkurencja uzdrawia rynek
                  Ja niżej podpisany he he
                  Graal Anonim

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Zaiksik
                    Trudne początki
                    Zaiksik
                    Witam
                    Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                    Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                    Wszystko...
                    2024-08-27, 18:13
                  • Orzech1988
                    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                    Orzech1988
                    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
                    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
                    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


                    Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
                    2020-01-15, 18:07
                  • Daray
                    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                    Daray
                    Dzień dobry,

                    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                    2023-03-13, 21:01
                  • dadek
                    Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
                    dadek
                    Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
                    2025-01-10, 01:48
                  • darekd
                    Neulich, Original
                    darekd
                    Malutki browarek z własnym lokalem w berlińskiej dzielnicy Neukölln.

                    Summer Ale
                    4,9% alk.
                    20 IBU

                    Chmiele: Monroe (DE) i Comet (US)

                    https://neulich.de/bier/original/

                    Choć gdzie indziej podają, że dodatkowo jest jeszcze chmiel Magnum...
                    2024-12-14, 02:43
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...