Dzień dobry wszystkim - bo to mój pierwszy post na forum.
I od razu mam pytanko
- czy drożdże górnej fermentacji opadają na dno po wykonaniu swojej pracy czy pływają na powierzchi brzeczki. Wiem że są pewne szczepy które opadają, ale moje doświedczenie jest w górnej fermentacji niewielkie.
- Czy dysponując fermentatorem stożkowym można je za pomacą dolnego zaworu zebrać, czy zbieramy z góry bo nie opadają ( a jeśli tak to jak ??).
Za podpowiedż dziękuję.
I od razu mam pytanko
- czy drożdże górnej fermentacji opadają na dno po wykonaniu swojej pracy czy pływają na powierzchi brzeczki. Wiem że są pewne szczepy które opadają, ale moje doświedczenie jest w górnej fermentacji niewielkie.
- Czy dysponując fermentatorem stożkowym można je za pomacą dolnego zaworu zebrać, czy zbieramy z góry bo nie opadają ( a jeśli tak to jak ??).
Za podpowiedż dziękuję.
Comment