Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
Drożdże górnej fermentacji
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyDziś mija 6 dzień fermentacji burzliwej mojego Pale Ale. Drożdże Wyeast 1318 London Ale III zebrały się w formie kożucha na powierzchni. Chcę je zebrać do wykorzystania w następnej warce. Pytanie: mam zebrać wszystko i przelać na cichą czy trochę zostawić i zamieszać brzeczkę a potem odczekać jeszcze z dzień żeby się odstało i dopiero przelewać ? Pierwszy raz używam płynnych drożdży i pierwszy raz będę robił odzysk więc nie mam doświadczenia. Nie wiem czy jeśli drożdże zebrały się na powierzchni to oznacza że w samej brzeczce jest ich bardzo mało i na cichej nic się nie będzie działo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakJeśłi fermentacja jest skończona, co sprawdziśz mierząc gęstość brzeczki, to zbierz wszystkie. W piwie jest ich wystarczająco dużo, aby przeprowadzić cichą fermentację.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zbierać też osad z dna czy te drożdże z góry będą najlepsze ? Przypuszczam że na dnie osiadły głównie śmieci ale mogę się mylić. Czy ewentualnie do odzysku przeznaczyć też osad po cichej fermentacji czy lepiej nie mieszać już względnie czystych drożdży z osadami ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony(...)
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zbierać też osad z dna czy te drożdże z góry będą najlepsze ? Przypuszczam że na dnie osiadły głównie śmieci ale mogę się mylić. Czy ewentualnie do odzysku przeznaczyć też osad po cichej fermentacji czy lepiej nie mieszać już względnie czystych drożdży z osadami ?
Comment
-
-
No i kolejne pytanie.
Zebrane drożdże od tygodnia stoją w lodówce i nastąpiło następujące rozwarstwienie:
- na dole zbita gęstwa drożdżowa
- później cienka warstwa piwa
- i na samej górze znów warstwa drożdży ale jakby lekko spienionych
Barwy obu warstw drożdży wydają się być takie same. Nie widać żadnych osadów ani zanieczyszczeń. Opisuję to co widać przez ścianki słoika bo oczywiście nie dopuszczam myśli żeby odkręcać słoik i zaglądać od góry.
No i teraz właściwe pytanie: czy do przygotowania startera rozbełtać wszystko i nakarmić czy raczej zebrać górną warstwę drożdży, wylać piwo i wykorzystać gęstwę z dołu ?
Comment
-
-
Ja wylewam piwo ze środka a drożdże rozbełtuję ze świeżą brzeczką i całość wlewam bezpośrednio do fermentora.
Zarówno drożdż u góry jak i te na dole są tak zbite, że nie wylecą z wylewanym piwem.
Drożdży jest tak dużo, że nie ma potrzeby robić startera, fermentacja rusza po kilku godzinach.
Comment
-
-
Witam
Korzystajac z tematu postu, chcialbym zadac pytanie z nim zw.
Wlasnie przeprowadzam fermentacje burzliwa. Zestaw ekstraktow slodowych do lagera z Browamatora fermentowany nie drozdzami dolnej fermentacji, a Safale US-56 (ta kombinacja wynikla z dostepnych zestawow w sklepie i moich mozliwosci "temperaturowych")
Do rzeczy: na powierz utworzyla sie b.gesta (z wygladu przypomina cos miedzy ubita piana z bialek jaj, a domowa bita smietana), beżowa piana. Powstala w mniej niz 12h po zadaniu drozdzy, a utrzymuje sie do dzis (6.dzien). Czy to normalne? Czy ten kozuch to gestwa drozdzowa? Ja zebrac mlode piwo w takiej sytuacji?-nie widze "cieczy wlasciwej" pod i ewentualnych osadow na jej dnie. Troche to dla mnie jak praca sapera- Nie weim na co natrafie pod powierzchnia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika luigi
Do rzeczy: na powierz utworzyla sie b.gesta (z wygladu przypomina cos miedzy ubita piana z bialek jaj, a domowa bita smietana), beżowa piana. Powstala w mniej niz 12h po zadaniu drozdzy, a utrzymuje sie do dzis (6.dzien). Czy to normalne? Czy ten kozuch to gestwa drozdzowa? Ja zebrac mlode piwo w takiej sytuacji?-nie widze "cieczy wlasciwej" pod i ewentualnych osadow na jej dnie. Troche to dla mnie jak praca sapera- Nie weim na co natrafie pod powierzchnia
Co do zebrania drożdży: Jeśli piana jest sucha to drożdże znajdziesz raczej tylko na dnie fermentora po zlaniu piwa a jeśli widzisz na niej beżowe gluty to możesz zebrać to do wysterylizowanego słoika. Chociaż osobiście używam ponownie drożdży zebranych z dołu.
Comment
-
Comment