Wysładzanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 28

    Wysładzanie

    Witam,

    Pierwsza warka z gotowca leżakuje w piwnicy a ja przymierzam się do kolejnej z zacieraniem i z tego powodu mam kilka wątpliwości.

    Piwo będzie z 3 kg słodu pilzeńskiego który wsypię do 12 l. wody (proszę mnie poprawić jeżeli ma być inna proporcja).
    Nie jestem pewien jaką objętością wody wysładzać młóto po filtracji aby za bardzo nie rozcięczyć brzeczki poniżej 12 blg. i jaką objętość warki uzyskam z tej ilości słodu.

    Czy podczas chmielenia używać siatki czy używa się jej tylko stosując szyszki?

    Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam,
    ebas
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Wysładzaj taka ilością jaka przy warzeniu i tak wyparuje. Litr, może półtora.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Zgadzam się ze Schlangbaumem co do wysładzania. A siatka - stosuj przy szyszkach, bo przy granulacie i tak niewiele da. Na granulat lepsza jest pończocha.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-09-15, 19:38.

      Comment

      • Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

        #4
        Ja granulat owijam w gazę wyjałowioną. Niektórzy urzywają też koszyczków do parzenia herbaty. W Ikei na przykład po 1,50 zł.

        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ebas
          Witam,
          Nie jestem pewien jaką objętością wody wysładzać młóto po filtracji aby za bardzo nie rozcięczyć brzeczki poniżej 12 blg. i jaką objętość warki uzyskam z tej ilości słodu.
          ebas
          ja z 3 kg slodu otrzymuje ok.15-16l piwka 12,5blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Schlangbaum - orto-słownik Ci się zalał czy co?



            wspomnianą pończochę oczywiście trzeba wygotować
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ebas
              Witam,

              Pierwsza warka z gotowca leżakuje w piwnicy a ja przymierzam się do kolejnej z zacieraniem i z tego powodu mam kilka wątpliwości.

              Piwo będzie z 3 kg słodu pilzeńskiego który wsypię do 12 l. wody (proszę mnie poprawić jeżeli ma być inna proporcja).
              Nie jestem pewien jaką objętością wody wysładzać młóto po filtracji aby za bardzo nie rozcięczyć brzeczki poniżej 12 blg. i jaką objętość warki uzyskam z tej ilości słodu.

              Czy podczas chmielenia używać siatki czy używa się jej tylko stosując szyszki?

              Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam,
              ebas
              Skoro będziesz zacierał może wystąpić różna skuteczność tego procesu , ja bym proponował pomiary podczas filtracji i wysładzał do osiągnięcia zamierzonego BLG nastawnego. Lepiej zawsze zrobić wyższe BLG niż lurę. Co do chmielenia granulatem ja stosuję pończoszki, sztuk dwie, dla chmielu goryczkowego i aromatu.
              Last edited by mark33; 2005-09-15, 20:40.

              Comment

              • mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Co do chmielenia granulatem ja stosuję pończoszki, sztuk dwie, dla chmielu goryczkowego i aromatu.
                Zauważyłem, że chmiel granulowany gorzej się ekstrahuje w siatce niż chmiel wsypany luzem.
                Tzn. z tej samej ilości tego samego chmielu uzyskałem piwo wyraźnie mniej gorzkie stosując siatkę niż w przypadku wsypania chmielu luzem.
                Teraz chmiel po prostu wsypuję do kotła a po gotowaniu odcedzam na gęstym sicie.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                  Zauważyłem, że chmiel granulowany gorzej się ekstrahuje w siatce niż chmiel wsypany luzem.
                  Tzn. z tej samej ilości tego samego chmielu uzyskałem piwo wyraźnie mniej gorzkie stosując siatkę niż w przypadku wsypania chmielu luzem.
                  Teraz chmiel po prostu wsypuję do kotła a po gotowaniu odcedzam na gęstym sicie.

                  Swięta racja panie dzieju, dlatego podczas gotowania chmielu łychą rozprowadzam chmiel po dużej siatce z pończochy ( nie może być ciasno upchany ). Jednak chmielu daję troche wiecej do pończochy niż bezpośrednio do kotła.

                  Comment

                  • naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                    Teraz chmiel po prostu wsypuję do kotła a po gotowaniu odcedzam na gęstym sicie.
                    Też już wyrosłem z pończoszanych zabaw
                    Zrezygnowałem już z szyszek, bo z nimi sam kłopot. Tzn. jeszcze trochę mi ich zostało i nie zamierzam ich wyrzucać. Ale...
                    Po wygotowaniu granulatu schładzam brzeczkę, po schłodzenie wprawaim w ruch obrotowy całą ciecz( taki whirpool ) i czekam do ok. godziny. Dekantuję płyn i po zabawie.
                    Tak na marginesie :w mojej maszynie na samym dole będzie zawór, którym wypuszczał będę pozostałości po chmielu, a następnie brzeczkę. Jeśli nie da się tego skutecznie zrobić jednym zaworem, to ciut wyżej będzie drugi - tym spuszczę brzeczkę, a ten dolny posłuży wyłącznie do wypłukiwania brudów po zabawie, no i rzecz jasna, do spuszczania brzeczki w czasie filtracji.

                    Aleśmy zleźli z tematu
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      Schlangbaum - orto-słownik Ci się zalał czy co?
                      Pisałem nie po piwie i nie mogłem się skupić

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • misiek71
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2005.05
                        • 50

                        #12
                        U mnie świetnie się sprawdza podwójna siateczka do chmielenia. No wiecie... granulat w siatkę i to jeszcze w drugą siatkę. Żadne farfocle nie pływają.

                        Comment

                        • przemar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2005.09
                          • 74

                          #13
                          U mnie w pierwszej warce z zacieraniem - jestem wręcz dumny, zakończonej wczoraj rano granulat po prostu wyszedł z siateczki - efekt chyba taki jakbym jej w ogóle nie używał, więc do roboty poszło sitko i wyjałowiona ścierka przez którą cedziłem.

                          Comment

                          • ebas
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.08
                            • 28

                            #14
                            Bardzo się cieszę, że można liczyć na pomoc doświadczonych piwowarów, wielkie dzięki za Wasze cenne rady.

                            zdrówko
                            ebas

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X