Witam,
Pierwsza warka z gotowca leżakuje w piwnicy a ja przymierzam się do kolejnej z zacieraniem i z tego powodu mam kilka wątpliwości.
Piwo będzie z 3 kg słodu pilzeńskiego który wsypię do 12 l. wody (proszę mnie poprawić jeżeli ma być inna proporcja).
Nie jestem pewien jaką objętością wody wysładzać młóto po filtracji aby za bardzo nie rozcięczyć brzeczki poniżej 12 blg. i jaką objętość warki uzyskam z tej ilości słodu.
Czy podczas chmielenia używać siatki czy używa się jej tylko stosując szyszki?
Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam,
ebas
Pierwsza warka z gotowca leżakuje w piwnicy a ja przymierzam się do kolejnej z zacieraniem i z tego powodu mam kilka wątpliwości.
Piwo będzie z 3 kg słodu pilzeńskiego który wsypię do 12 l. wody (proszę mnie poprawić jeżeli ma być inna proporcja).
Nie jestem pewien jaką objętością wody wysładzać młóto po filtracji aby za bardzo nie rozcięczyć brzeczki poniżej 12 blg. i jaką objętość warki uzyskam z tej ilości słodu.
Czy podczas chmielenia używać siatki czy używa się jej tylko stosując szyszki?
Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam,
ebas
Comment