Słód + ekstrakt słodowy - razem czy osobno?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Słód + ekstrakt słodowy - razem czy osobno?

    Mam zamiar uwarzyć pszeniczniaka, z ekstraktu pszenicznego WES, ponieważ jednak nie mam ekstraktu jasnego, a eksperymenty z 100% słodem pszenicznym WESa nie wypadły zachęcająco, ponbieważ zaś właściwie zgromadziłem sprzęt, surowce i chęci na zacieranie, więc postanowiłem wykonać piwo metodą łączoną słód pilzneński zacieranie + ekstrakt słodowy pszeniczny. Proporcje mają być mniej więcej 50:50. Wobec czego zamierzam użyć 3kg słodu pilzneńskiego, i 2kg ekstraktu pszenicznego WESa. Moje pytanie jest następujące: czy zacierać wszystko razem, czy najpierw zatrzeć 3 kg słodu, dajmy na to z 10l. wody, potem do warzenia dodać ekstrakt, czy jakoś inaczej. Na plus drugiego rozwiązania przemawia fakt, że będę mógł ocenic sprawność zacierania, w 1. wypadku będzie to utrudnione. Czy są jakieś zalety rozwiązania 1. i czy w ogóle jest się nad czym zastanawiać?

    Czy ktoś z piwowarów ma jakieś inne cenne przemyślenia, na temat metody łączenia tych dwóch surowców na które powinienem zwrócić uwagę?
    blog.kopyra.com
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #2
    Nie rozumiem jak chciałbyś zatrzeć to wszystko razem...ekstrakt jest nienachmieloną brzeczką,tyle ze bardzo gęstą.Tez chciałem zrobic podobnie.Wydaje mi sie ze najpierw powinieneś zatrzeć słód,a później po odfiltrowaniu gdy pogrzejesz brzeczke do chmielenia rozpuscic ekstrakt w owej brzeczce.To wszystko tylko moja sugestia,jeśli ktos wie lepiej to czekamy na wypowiedź.
    chickkiller :)

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Ekstrakt należy dodawać wyłącznie do gotowania z chmielem, na pewno nie wcześniej
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-09-27, 21:23.

      Comment

      • WES
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.11
        • 111

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Mam zamiar uwarzyć pszeniczniaka, z ekstraktu pszenicznego WES


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        słód pilzneński zacieranie + ekstrakt słodowy pszeniczny


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        czy zacierać wszystko razem, czy najpierw zatrzeć 3 kg słodu
        Najpierw zatrzeć słód.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        potem do warzenia dodać ekstrakt
        Tak.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        czy w ogóle jest się nad czym zastanawiać?
        Zawsze można uwarzyć piwo z odpowiednio dobranych ekstraktów słodowych.
        -
        Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          Ekstrakt należy dodawać wyłącznie do gotowania z chmielem, na pewno nie wcześniej
          Poniważ ekstrakt powstał z już ugotowanej brzeczki, wystarczy dodać go na 10 min przed końcem gotowania brzeczki otrzymanej ze słodu. Tak na wszelki wypadek dla sterylizacji, bo na dobrą sprawę można by go rozpuścić w ciepłej brzeczce już po ugotowaniu i odcedzeniu chmielu.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
            Poniważ ekstrakt powstał z już ugotowanej brzeczki, wystarczy dodać go na 10 min przed końcem gotowania brzeczki otrzymanej ze słodu. Tak na wszelki wypadek dla sterylizacji, bo na dobrą sprawę można by go rozpuścić w ciepłej brzeczce już po ugotowaniu i odcedzeniu chmielu.
            Pisałem że na pewno nie wcześniej, a lepiej oczywiście później, jak napisałeś

            Comment

            Przetwarzanie...
            X