Witam pokornie,
Typowy hefe-weizen powinien leżakować przynajmniej 3 tygodnie. Najlepiej spożywać go po 6 tygodniach. Czy może leżakować np. 6 miesięcy? Czy może traci swoje walory smakowe? Słyszałem, że jeżeli nie skonsumowano piwa po 3-cim tygodniu, to lepiej poczekać kolejne 3 tyg., ponieważ w tzw międzyczasie jest niesmaczne.
Co z tego jest prawdą, a co fałszem? No i jak maksymalnie długo można go przetrzymywać?
Wdzięczny za informację
Pozdrawiam
Typowy hefe-weizen powinien leżakować przynajmniej 3 tygodnie. Najlepiej spożywać go po 6 tygodniach. Czy może leżakować np. 6 miesięcy? Czy może traci swoje walory smakowe? Słyszałem, że jeżeli nie skonsumowano piwa po 3-cim tygodniu, to lepiej poczekać kolejne 3 tyg., ponieważ w tzw międzyczasie jest niesmaczne.
Co z tego jest prawdą, a co fałszem? No i jak maksymalnie długo można go przetrzymywać?
Wdzięczny za informację
Pozdrawiam
Comment