Załamany doświadczeniem z filtracją zacieru ze słodem pszenicznym zacząłem knuć. Czy ma sens zacieranie mieszanki słodów w worku uszytym np. z dwóch pieluch tetrowych? Plan jest taki - na dno kociołka zaciernego położę ruszt-kratkę. W worek wsypię słody no i jazda z zacieraniem. Po zacieraniu wyciągnę worek, wycisnę dokładnie i spróbuję wykonać wysładzanie. Liczę na niewielką mętność brzeczki. Ma szansę się ten plan udać?
Zacieranie i słód w worku
Collapse
X
-
Ten plan sie nie uda, a brzeczka będzie mętna jak diabli. Spróbuj jeszcze raz z kadzią filtracyjną, którą zakupiłeś pewnie w Ba.
Zwróć jednak szczególną uwagę na dobre ułożenie się warstw filtracyjnych, co polega na tym, że powinieneś poczekać ze 30 min. nim zaczniesz odpuszczać brzeczkę. Filtruj powoli, na dość słabo odkręconym kraniku (zwłaszcza na początku).
Kiedy nie zastosowałem się do powyższego też miałem problemy z filtracją pszenicznych.Comment
-
Właśnie "wydaje mi się", że pierwszym razem robiłem jak należy... Podbicie było, zanim zacząłem fitrować upłynęło ok. 45 minut, zleciało parę litrów (ze dwa...) i się przytkało. Cóż... spróbuję raz jeszcze tak jak tradycja warzenia nakazuje. Może pójdzie lepiej. Drożdże już czekają na swoją porcję do skonsumowania. Alleluja i do przodu!
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BTen plan sie nie uda, a brzeczka będzie mętna jak diabli. Spróbuj jeszcze raz z kadzią filtracyjną, którą zakupiłeś pewnie w Ba.
Zwróć jednak szczególną uwagę na dobre ułożenie się warstw filtracyjnych, co polega na tym, że powinieneś poczekać ze 30 min. nim zaczniesz odpuszczać brzeczkę. Filtruj powoli, na dość słabo odkręconym kraniku (zwłaszcza na początku).
Kiedy nie zastosowałem się do powyższego też miałem problemy z filtracją pszenicznych.
Wątpię, że odczekanie 30 min. pomoże w przypadku filtrowania pszenicy. Stosuję odczekiwanie tylko w przypadku jeczmienia.
Czes pisał w swoim artykule, żeby pszenice filtrować na gorąco (~78 C).Comment
-
-
Zrezygnowałem z pomysłu z workiem i zaryzykowałem sposób najpowszechniejszy. Podbicie, gorący zacier, odczekać 30 minut, spuszczać brzeczkę i wysładzać. No i wyszło! A naprawdę robiłem tak samo jak za pierwszym razem... Z wysładzaniem trwało to ok. 1,5 godziny. A szczegóły w "Twoim warzeniu".
Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od lat śledzę browar.biz i znam wielu z Was (po nickach). Jeszcze przed piwną rewolucją miałem tutaj nawet założone konto, ale suma sumarum zapomniałem hasła i nie logowałem się od lat, mimo, iż często tutaj zaglądam. No ale do rzeczy. Od kilku lat noszę...
-
Channel: Sprzęt
-
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment