Refraktometr, wskazania?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 31

    Refraktometr, wskazania?

    Co powinien wskazywać refraktometr kiedy kończy sie burzliwa fermentacja i piwo gotowe jest do butelkowania? W jakich jednostkach jest wyskalowany?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Zależy jaki. Większość w stopniach Brixa (odpowiada skali Ballinga i Plato), niektóre w % zaw cukru (też to samo), niektóre pokazują dodatkowo współczynnik załamania światła i lepkość. Powinien pokazywać to samo co areometr Ballinga.

    Comment

    • lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

      #3
      Dzieki za odp. Mój ma dwie skale i jedna z nich zdaje sie jest Ballinga (B.o)??
      Czyli mogę wzorować się na jego wskazaniach tak jak inni z areometru.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Twój refraktometr to coś takiego: http://www.pzo.waw.pl/var/corporate/...zne_medium.jpg
        czy takiego:
        Oferujemy mikroskopy biologiczne, laboratoryjne, stereoskopowe, odwrócone, polaryzacyjne, refraktometry

        Comment

        • lmarco
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.09
          • 31

          #5
          Raczej to mniejsze ze szklaną klapką pod ktorą umieszcza się roztwór.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Jak chcesz być pewien to w 100 ml wody rozpusc 10g cukru. Powinno wskazywac ok 10 stopni.

            Comment

            • lmarco
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 31

              #7
              Dziekuje za info. byłem na stronie PZO i to napewno jest to. Bardzo przydatna rzecz....

              Comment

              Przetwarzanie...
              X