suche drożdże z odzysku - użyć??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ebas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.08
    • 28

    suche drożdże z odzysku - użyć??

    Witam,

    Jestem w trakcie warzenia trzeciej warki i mam pytanie dotyczące użycia drożdży po raz kolejny.
    Suche drożdże odzyskałem z pierwszego piwa - gotowca i użyłem ich do drugiej warki.
    Czy mogę je jeszcze raz dodać do piwa, czy zalecacie skorzystać ze świeżych, które również posiadam?
    Gdzieś czytałem, że suchych się nie powinno odzyskiwać, a z kolei spotkałem się z postami, gdzie fermentacja przebiegała z zastosowaniem ww. drożdży.
    Proszę o Waszą opinię.
    Pozdrawiami
    ebas
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Użyć. Mam nadzieję, że nie dodajesz całej gęstwy z poprzedniej warki, tylko zbierasz 2-3 łyżki i robisz starter...

    Comment

    • ebas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.08
      • 28

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
      Użyć. Mam nadzieję, że nie dodajesz całej gęstwy z poprzedniej warki, tylko zbierasz 2-3 łyżki i robisz starter...
      Właśnie mam zamiar odlać górną warstwę - piwo i z kilku łyżek gęstwy zrobić starter.
      Dzięki za szybką odpowiedź.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X