Witam,
Jestem w trakcie warzenia trzeciej warki i mam pytanie dotyczące użycia drożdży po raz kolejny.
Suche drożdże odzyskałem z pierwszego piwa - gotowca i użyłem ich do drugiej warki.
Czy mogę je jeszcze raz dodać do piwa, czy zalecacie skorzystać ze świeżych, które również posiadam?
Gdzieś czytałem, że suchych się nie powinno odzyskiwać, a z kolei spotkałem się z postami, gdzie fermentacja przebiegała z zastosowaniem ww. drożdży.
Proszę o Waszą opinię.
Pozdrawiami
ebas
Jestem w trakcie warzenia trzeciej warki i mam pytanie dotyczące użycia drożdży po raz kolejny.
Suche drożdże odzyskałem z pierwszego piwa - gotowca i użyłem ich do drugiej warki.
Czy mogę je jeszcze raz dodać do piwa, czy zalecacie skorzystać ze świeżych, które również posiadam?
Gdzieś czytałem, że suchych się nie powinno odzyskiwać, a z kolei spotkałem się z postami, gdzie fermentacja przebiegała z zastosowaniem ww. drożdży.
Proszę o Waszą opinię.
Pozdrawiami
ebas
Comment