witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość gdyby poszło coś nie tak.
mam pytanie dotyczące nastawionego 12 dni temu pilsa 13*Blg;
Zrobiony ze słodów według przepisu ze strony browamatora,drożdże Wyeast budvar lager 2000 optimum fermentacji 8-13*C; odfermentowały przez te 12 dni do 9*Blg; fermentacja zachodzi w temp.9*C.
Według wskazówek w tym przepisie fermentacja burzliwa powinna trwać 10 dni a potem dwa tyg. cichej i do butelek. Ja dzisiaj zlałem na "cichą" ale w wypadku tak słabego odfermentowania nie wiem co dalej.Myślałem że to mój błąd w zacieraniu( zbyt krótka przerwa zcukszająca) więc dla sprawdzenia odlałem około 1 l i zostawiłem w temperaturze pokojowej (około 22*C) i tutaj niespodzianka:fermentacja zachodzi burzliwie(jest piana i CO2).O co chodzi? To moje pierwsze piwo dolnej fermentacji i nie wiem czy fermentację w niskiej temperaturze przeprowadza się dlatego, że takie jest optimum dla tych drożdży czy dla odpowiedniego efektu smakowego.W tym przepisie jest uwagaże odpowiedni efekt daje fermentacja w temperaturze poniżej 10*C, ale czy to oznacza ta wolny jej przebieg?Bardzo Was proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w warzeniu piw dolnej fermentacji;z góry dziękuję
mam pytanie dotyczące nastawionego 12 dni temu pilsa 13*Blg;
Zrobiony ze słodów według przepisu ze strony browamatora,drożdże Wyeast budvar lager 2000 optimum fermentacji 8-13*C; odfermentowały przez te 12 dni do 9*Blg; fermentacja zachodzi w temp.9*C.
Według wskazówek w tym przepisie fermentacja burzliwa powinna trwać 10 dni a potem dwa tyg. cichej i do butelek. Ja dzisiaj zlałem na "cichą" ale w wypadku tak słabego odfermentowania nie wiem co dalej.Myślałem że to mój błąd w zacieraniu( zbyt krótka przerwa zcukszająca) więc dla sprawdzenia odlałem około 1 l i zostawiłem w temperaturze pokojowej (około 22*C) i tutaj niespodzianka:fermentacja zachodzi burzliwie(jest piana i CO2).O co chodzi? To moje pierwsze piwo dolnej fermentacji i nie wiem czy fermentację w niskiej temperaturze przeprowadza się dlatego, że takie jest optimum dla tych drożdży czy dla odpowiedniego efektu smakowego.W tym przepisie jest uwagaże odpowiedni efekt daje fermentacja w temperaturze poniżej 10*C, ale czy to oznacza ta wolny jej przebieg?Bardzo Was proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w warzeniu piw dolnej fermentacji;z góry dziękuję
Comment