Pomocy!! Słaba fermentacja..

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 31

    #1

    Pomocy!! Słaba fermentacja..

    Prosze o poradę, dodałem przygotowane drożdże do fermentora przy temp. 26st. C według wskazań termometru przyklejanego na zbiornik.
    Fermentacja rozpoczeła się po 7h! toczy się bardzo powoli. Teraz nastaw ma ok. 24st. C
    i pianka jest jakieś 0,5 cm. Co robić, może dodać jeszcze jedną saszetkę drożdży? czy czekać cierpliwie?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ile dałeś drożdży, ile było brzeczki i ile ekstraktu?

    Comment

    • lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

      #3
      1,7 kg Coopersa, 1,2 kg ekstraktu słodowego, drożdże 1 saszetka zamieszczona w zestawie Coopersa, cała brzeczka to 22l

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
        Prosze o poradę, dodałem przygotowane drożdże do fermentora przy temp. 26st. C według wskazań termometru przyklejanego na zbiornik.
        Fermentacja rozpoczeła się po 7h! toczy się bardzo powoli. Teraz nastaw ma ok. 24st. C
        i pianka jest jakieś 0,5 cm. Co robić, może dodać jeszcze jedną saszetkę drożdży? czy czekać cierpliwie?
        Co to znaczy, przebiega powoli? Drożdże Ci zastartowały bardzo szybko, czasem nawet 24 godziny trzeba czekać. Trochę za wysoka ta temperatura brzeczki wprawdzie, ale nie zaszkodzi. Jak długo już fermentacja trwa? Jeden dzień, dwa, tydzień?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
          1,7 kg Coopersa, 1,2 kg ekstraktu słodowego, drożdże 1 saszetka zamieszczona w zestawie Coopersa, cała brzeczka to 22l
          A więc póki jest piana - czekaj.

          Comment

          • lmarco
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 31

            #6
            24 godziny??? na stronie kozika czytałem o słusznej pianie po kilku godzinach... Fermentację zadałem wczoraj o 1 30 w nocy

            Comment

            • lmarco
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 31

              #7
              O.K. będę czekał cierpliwie........

              Comment

              • Wielki_B
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.02
                • 1968

                #8
                O ile z początku wszystko było OK, to teraz fermentacja przebiega za szybko. To nie są wyścigi! W Twoim przypadku powinieneś fermentację spowolnić!
                Zjedź z tą temperaturą o kilka stopni (do 18-20 st. C), jeśli chcesz mieć w miarę dobre piwo. A jak już to zrobisz...
                ... to koniecznie ochłoń - włącz sobie telewizor, pójdź na wybory... itd. Rób cokolwiek, tylko daj temu piwu spokój.

                Comment

                • lmarco
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.09
                  • 31

                  #9
                  Cierpliwość w moim przypadku wskazana. Postaram się ostudzić nastaw i zapał..

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                    24 godziny??? na stronie kozika czytałem o słusznej pianie po kilku godzinach... Fermentację zadałem wczoraj o 1 30 w nocy
                    Piwa Kozika nie piłam, więc nie mogę ocenić, czy robi je źle, czy dobrze
                    Im wyższa temperatura brzeczki, tym szybciej startują drożdże (oczywiście jeśli jest to zbyt wysoka temperatura, to drożdze po prostu zdychają), natomiast może to wpłynąć ujemnie na późniejszy smak piwa. Optymalna wg mnie temperatura to 21-22 stopnie, w 18 st. drożdże czasem lekko przysypiają.

                    Jak drożdze zadałeś wczoraj (czy dzisiaj?) o 1.30 w nocy, to nie kumam, czego się spodziewałeś, że dziś już będziesz miał po fermentacji? Wyluzuj, chłopie, to nie podpiwek Trzymam kciuki
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • lmarco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 31

                      #11
                      Cóż, nie zwróciłem uwagi ile jest drożdży zawartych w zestawie Coopersa ale taka jedna saszetka.
                      Na dzień dzisiejszy moja brzeczka ma 21-22 st.C. piana juz opadła i unosi się piękny zapach fermentacji alkoholowej...A propos podpiwka mam już zamówiony, czekam na przesyłkę.
                      Polecam wszystkim wycieczkę do browaru jeżeli jest taka możliwość, je byłem wczoraj i jeszcze mi banan nie zchodzi z dziuba...(Browar Tyski Książęcy))

                      Comment

                      • miodzik
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.08
                        • 103

                        #12
                        A do podpiwka proponuje drożdże odzyskane z wareczki.
                        Pozdrawiam sąsiada.
                        ------------------------------------------------------
                        Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9866

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                          Cóż, nie zwróciłem uwagi ile jest drożdży zawartych w zestawie Coopersa ale taka jedna saszetka.
                          Ta saszetka w zupełności powinna wystarczyć.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8118

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                            Polecam wszystkim wycieczkę do browaru jeżeli jest taka możliwość, je byłem wczoraj i jeszcze mi banan nie zchodzi z dziuba...(Browar Tyski Książęcy))
                            Tylko dlatego,że nie widziałeś jeszcze małych browarów warzących piwo tradycyjna metodą a nie metodą przemysłową.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • miodzik
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.08
                              • 103

                              #15
                              Odnośnie fermentacji to przy mojej puszce "Browamator Ciemne" piany miałem ledwo na 2 palce. Po 3 dniach tylko małe wysepki sobie pływały a piwo zeszło z 12,5 do 4blg. Zmierz blg (oczywiście higienicznie), jak bedzie 3,4 razy mniejsze to wszystko ok. Podejżewam, że drożdże w gotowcach (jakiś nołnejm) nie są górnych lotów i poprostu tak pracują.
                              ------------------------------------------------------
                              Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Kamil97
                                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                                Kamil97
                                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                                2023-04-05, 16:59
                              • centris
                                Potrzebuje pomocy piwowara
                                centris
                                Cześć,
                                Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....
                                2025-01-07, 10:23
                              • balon91
                                Zatrzymana fermentacja??
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                                postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                                Niestety przez moją niecierpliwość...
                                2021-07-14, 15:39
                              • kurek93
                                Lager coopers
                                kurek93
                                Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                2023-01-06, 19:13
                              • RomaNzRumunii
                                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                                RomaNzRumunii
                                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                                2022-01-25, 16:05
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...