Pomocy!! Słaba fermentacja..

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

[QUOTE= Podejżewam, że drożdże w gotowcach (jakiś nołnejm) nie są górnych lotów i poprostu tak pracują.[/QUOTE]
    Chyba rzeczywiście nie sią najlepsze. Ja jestem akurat w trakcie "burzliwej" fermentacji Lager Coopers i wcale nie jest taka burzliwa. piana jest ale taka ledwo ledwo i prześwituje przez nią piwo (dzisiaj mija druga doba). Temperatura około 22 st C, Blg wyjściowe 11,5. Narazie czekam, tak jak wszyscy radzą, może wszystko będzie dobrze. Liczę na to, bo to moja pierwsza warka
    Jak się mówi "cierpliwość jest cnotą", a "co nagle to po diable".

Comment

• lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

W mojej warce wyglądało to podobnie, wczoraj rozlałem do butelek dodając roztwór suchego ekstraktu. Piwo miało całkiem niezły smak ciekawe jak po miesiącu... Nie polecam zielonych butelek szkoda złotego napoju. Co do drożdży to samej gęstwy było jakieś 2 l. z tego zostawiłem 0,5l. z samego dna i wyglądają pozytywnie nie mówiąc o przyjemnym zapachu, mam wrażenie że teraz są w lepszej formie niż przed dodaniem do brzeczki. Pozdrawiam.

Comment

Related Topics

Collapse

• Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 16:59
      • centris
        Potrzebuje pomocy piwowara
        centris
        Cześć,
        Poszukuję kompletnego kursu/szkolenia na piwowara najlepiej podkarpacie/małopolska (nie musi być dyplom).
        Pozdrawiam
        2025-01-07, 10:23
      • balon91
        Zatrzymana fermentacja??
        balon91
        Witam serdecznie.
        W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
        postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

Niestety przez moją niecierpliwość...
        2021-07-14, 15:39
      • kurek93
        Lager coopers
        kurek93
        Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
        2023-01-06, 19:13
      • RomaNzRumunii
        Vienna lager bardzo wolną fermentacja
        RomaNzRumunii
        Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
        2022-01-25, 16:05
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...