Pomocy!! Słaba fermentacja..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tilikum
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.09
    • 23

    #16
    [QUOTE= Podejżewam, że drożdże w gotowcach (jakiś nołnejm) nie są górnych lotów i poprostu tak pracują.[/QUOTE]
    Chyba rzeczywiście nie sią najlepsze. Ja jestem akurat w trakcie "burzliwej" fermentacji Lager Coopers i wcale nie jest taka burzliwa. piana jest ale taka ledwo ledwo i prześwituje przez nią piwo (dzisiaj mija druga doba). Temperatura około 22 st C, Blg wyjściowe 11,5. Narazie czekam, tak jak wszyscy radzą, może wszystko będzie dobrze. Liczę na to, bo to moja pierwsza warka
    Jak się mówi "cierpliwość jest cnotą", a "co nagle to po diable".

    Comment

    • lmarco
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.09
      • 31

      #17
      W mojej warce wyglądało to podobnie, wczoraj rozlałem do butelek dodając roztwór suchego ekstraktu. Piwo miało całkiem niezły smak ciekawe jak po miesiącu... Nie polecam zielonych butelek szkoda złotego napoju. Co do drożdży to samej gęstwy było jakieś 2 l. z tego zostawiłem 0,5l. z samego dna i wyglądają pozytywnie nie mówiąc o przyjemnym zapachu, mam wrażenie że teraz są w lepszej formie niż przed dodaniem do brzeczki. Pozdrawiam.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X