Butelkuj, bo jeszcze jakaś "franca" Ci się wda w piwo. Po czterech dniach fermentacji zejście do 2 Blg to bardzo szybko - upewnij się, czy aby dobrze zmierzyłeś.
A ile Blg miała brzeczka nastawna?
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Wszystko mam gotowe do rozlewu i tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie. Młode piwo ma niezły smak tylko bez procentów. Zadam jeszcze roztwór ekstraktu i zalewam.
Jezeli chcesz natomiast od razu butelkowac, to ja bym sie upewnil, ze fermentacja sie skonczyla.
Mozesz zrobic np. tak - zcisnij fermentor tak, zeby wypchnac troche gazu ze srodka - tyle, zeby poziom wody w rurce fermentacyjnej po obu stronach byl taki sam. Zobacz po paru godzinach, czy cos sie zmienilo - jezeli nie to znaczy ze juz koniec fermentacji. Ew. po prostu sprawdz BLG za dzien, dwa i jezeli nic sie nie zmieni to butelkuj.
Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??
W takim razie cos zrobiłeś nie tak... A nie był to przypadkiem ekstrakt w proszku? Jeżeli z 7,5 Blg zjechało do 2, bedzesz miał niecałe 3 % alkoholu. Real ale to nie będzie na pewno.
Tylko co jest nie tak?? Ekstrakt zakupiłem w Browamatorze 1,25 kg syropu. Zobaczymy skosztujemy, dam znać co wyfermentuje w butelkach. Tak czy inaczej nie dam się....
Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
W 2016 roku, ilostan browarów w Bańskiej Bystrzycy powiększył się o kolejny. Początkowo miał być umiejscowiony w innej części miasta, ale po różnorakich perturbacjach znalazł swoje miejsce na Radvaniu, przemysłowej części Bańskiej Bystrzycy, gdzie mieści się m.in. browar Urpiner....
Witam i proszę o poradę.
17 stycznia nastawiłem warkę:
Coopers European lager + jasny ekstrakt w płynie też Coopers + drożdże Saflager S23. Blg początkowe około 12,2. Drożdże zaskoczyły po około dobie, temperatura fermentacji cały czas w przedziale 12-14° mierzone termometrem...
Uwarzyłem Old ale'a (ok. 17 BLG). Po około dziesięciu dniach piwo przefermentowało do 2 BLG. Wyjeżdżam na Święta i zastanawiam się czy zostawić piwo na cichej na dwa tygodnie (w domu podczas mojej nieobecności będzie dość zimno - ok. 15 stopni pewnie) czy przed wyjazdem rozlać do butelek?...
witam! jestem tutaj nowy wiec "witam wszystkich" mam pytanie : robie swoja 1 warke wiec jestem zielony i warto sie poradzic kogos bardziej doswiadoczonego. Jako 1 piwo zakupilem Brewkit finlandia lager. zrobilem je 12-9-18 a dzisiaj tj 18-9-18 pobralem probke i areometrem wskazywal 3 Blg....
Comment