2 Blg, rozlewać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 31

    #1

    2 Blg, rozlewać?

    Czwarty dzień fermentacji, refraktometr wskazuje 2 Blg.
    Temp. brzeczki 21 st.C. Chyba już czas na butelkownie? jak myślicie....
    Attached Files
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #2
    Butelkuj, bo jeszcze jakaś "franca" Ci się wda w piwo. Po czterech dniach fermentacji zejście do 2 Blg to bardzo szybko - upewnij się, czy aby dobrze zmierzyłeś.
    A ile Blg miała brzeczka nastawna?
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Możesz zlać na cichą, możesz rozlewać. Ja wybrałbym to pierwsze.

      Comment

      • lmarco
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 31

        #4
        7,5 Blg.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
          7,5 Blg.
          To nie dziwota że szybko... Co to ma być? Karmi?

          Comment

          • lmarco
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 31

            #6
            Wszystko mam gotowe do rozlewu i tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie. Młode piwo ma niezły smak tylko bez procentów. Zadam jeszcze roztwór ekstraktu i zalewam.

            Comment

            • lmarco
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 31

              #7
              Nie, Coopers...

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                A jaki Coppers?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #9
                  czy fermentacja całkiem ustała
                  Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2005-10-12, 17:03.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • lmarco
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 31

                    #10
                    Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??

                    Comment

                    • lmarco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 31

                      #11
                      Wszystko na to wskazuje, jedynie po nalaniu do fiolki Ballingometru unosi się pianka.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #12
                        1,7 kg copersa i 1.2 ekstraktu na 22 l wody NA PEWNO nie wyjdzie 7,5 blg początkowe
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mgrzemow
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.09
                          • 79

                          #13
                          Na pewno mozna juz przelac na cicha fermentacje.

                          Jezeli chcesz natomiast od razu butelkowac, to ja bym sie upewnil, ze fermentacja sie skonczyla.

                          Mozesz zrobic np. tak - zcisnij fermentor tak, zeby wypchnac troche gazu ze srodka - tyle, zeby poziom wody w rurce fermentacyjnej po obu stronach byl taki sam. Zobacz po paru godzinach, czy cos sie zmienilo - jezeli nie to znaczy ze juz koniec fermentacji. Ew. po prostu sprawdz BLG za dzien, dwa i jezeli nic sie nie zmieni to butelkuj.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                            Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??
                            W takim razie cos zrobiłeś nie tak... A nie był to przypadkiem ekstrakt w proszku? Jeżeli z 7,5 Blg zjechało do 2, bedzesz miał niecałe 3 % alkoholu. Real ale to nie będzie na pewno.

                            Comment

                            • lmarco
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 31

                              #15
                              Tylko co jest nie tak?? Ekstrakt zakupiłem w Browamatorze 1,25 kg syropu. Zobaczymy skosztujemy, dam znać co wyfermentuje w butelkach. Tak czy inaczej nie dam się....

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • JonI
                                BLG - czy powinienem już rozlewać
                                JonI
                                Witajcie,

                                Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
                                2017-12-31, 12:50
                              • bastion
                                Słowacja, Banska Bystrica, Zvolenska Cesta 25, Pivovar Baran [ Bez wyszynku]
                                bastion
                                W 2016 roku, ilostan browarów w Bańskiej Bystrzycy powiększył się o kolejny. Początkowo miał być umiejscowiony w innej części miasta, ale po różnorakich perturbacjach znalazł swoje miejsce na Radvaniu, przemysłowej części Bańskiej Bystrzycy, gdzie mieści się m.in. browar Urpiner....
                                2020-09-01, 11:15
                              • cyfronik
                                Rozlewać, czy nie? Oto jest pytanie.
                                cyfronik
                                Witam i proszę o poradę.
                                17 stycznia nastawiłem warkę:
                                Coopers European lager + jasny ekstrakt w płynie też Coopers + drożdże Saflager S23. Blg początkowe około 12,2. Drożdże zaskoczyły po około dobie, temperatura fermentacji cały czas w przedziale 12-14° mierzone termometrem...
                                2009-02-06, 11:49
                              • m2200
                                Cicha fermentacja czy rozlewać?
                                m2200
                                Uwarzyłem Old ale'a (ok. 17 BLG). Po około dziesięciu dniach piwo przefermentowało do 2 BLG. Wyjeżdżam na Święta i zastanawiam się czy zostawić piwo na cichej na dwa tygodnie (w domu podczas mojej nieobecności będzie dość zimno - ok. 15 stopni pewnie) czy przed wyjazdem rozlać do butelek?...
                                2015-12-16, 17:50
                              • tplink
                                pomoc
                                tplink
                                witam! jestem tutaj nowy wiec "witam wszystkich" mam pytanie : robie swoja 1 warke wiec jestem zielony i warto sie poradzic kogos bardziej doswiadoczonego. Jako 1 piwo zakupilem Brewkit finlandia lager. zrobilem je 12-9-18 a dzisiaj tj 18-9-18 pobralem probke i areometrem wskazywal 3 Blg....
                                2018-09-18, 19:08
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...