Butelkuj, bo jeszcze jakaś "franca" Ci się wda w piwo. Po czterech dniach fermentacji zejście do 2 Blg to bardzo szybko - upewnij się, czy aby dobrze zmierzyłeś.
A ile Blg miała brzeczka nastawna?
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Wszystko mam gotowe do rozlewu i tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie. Młode piwo ma niezły smak tylko bez procentów. Zadam jeszcze roztwór ekstraktu i zalewam.
Jezeli chcesz natomiast od razu butelkowac, to ja bym sie upewnil, ze fermentacja sie skonczyla.
Mozesz zrobic np. tak - zcisnij fermentor tak, zeby wypchnac troche gazu ze srodka - tyle, zeby poziom wody w rurce fermentacyjnej po obu stronach byl taki sam. Zobacz po paru godzinach, czy cos sie zmienilo - jezeli nie to znaczy ze juz koniec fermentacji. Ew. po prostu sprawdz BLG za dzien, dwa i jezeli nic sie nie zmieni to butelkuj.
Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??
W takim razie cos zrobiłeś nie tak... A nie był to przypadkiem ekstrakt w proszku? Jeżeli z 7,5 Blg zjechało do 2, bedzesz miał niecałe 3 % alkoholu. Real ale to nie będzie na pewno.
Tylko co jest nie tak?? Ekstrakt zakupiłem w Browamatorze 1,25 kg syropu. Zobaczymy skosztujemy, dam znać co wyfermentuje w butelkach. Tak czy inaczej nie dam się....
Comment