2 Blg, rozlewać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 31

    2 Blg, rozlewać?

    Czwarty dzień fermentacji, refraktometr wskazuje 2 Blg.
    Temp. brzeczki 21 st.C. Chyba już czas na butelkownie? jak myślicie....
    Attached Files
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.08
    • 6717

    #2
    Butelkuj, bo jeszcze jakaś "franca" Ci się wda w piwo. Po czterech dniach fermentacji zejście do 2 Blg to bardzo szybko - upewnij się, czy aby dobrze zmierzyłeś.
    A ile Blg miała brzeczka nastawna?
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Możesz zlać na cichą, możesz rozlewać. Ja wybrałbym to pierwsze.

      Comment

      • lmarco
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.09
        • 31

        #4
        7,5 Blg.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
          7,5 Blg.
          To nie dziwota że szybko... Co to ma być? Karmi?

          Comment

          • lmarco
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.09
            • 31

            #6
            Wszystko mam gotowe do rozlewu i tak zrobię, zobaczymy co wyjdzie. Młode piwo ma niezły smak tylko bez procentów. Zadam jeszcze roztwór ekstraktu i zalewam.

            Comment

            • lmarco
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.09
              • 31

              #7
              Nie, Coopers...

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                A jaki Coppers?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  czy fermentacja całkiem ustała
                  Last edited by anteks; 2005-10-12, 17:03.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • lmarco
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.09
                    • 31

                    #10
                    Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??

                    Comment

                    • lmarco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 31

                      #11
                      Wszystko na to wskazuje, jedynie po nalaniu do fiolki Ballingometru unosi się pianka.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        1,7 kg copersa i 1.2 ekstraktu na 22 l wody NA PEWNO nie wyjdzie 7,5 blg początkowe
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • mgrzemow
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.09
                          • 79

                          #13
                          Na pewno mozna juz przelac na cicha fermentacje.

                          Jezeli chcesz natomiast od razu butelkowac, to ja bym sie upewnil, ze fermentacja sie skonczyla.

                          Mozesz zrobic np. tak - zcisnij fermentor tak, zeby wypchnac troche gazu ze srodka - tyle, zeby poziom wody w rurce fermentacyjnej po obu stronach byl taki sam. Zobacz po paru godzinach, czy cos sie zmienilo - jezeli nie to znaczy ze juz koniec fermentacji. Ew. po prostu sprawdz BLG za dzien, dwa i jezeli nic sie nie zmieni to butelkuj.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lmarco
                            Real Ale + ekstrakt słodowy, w sumie 22 litry jak pisałem w panice pare dni temu. Najwyrażniej to miało być całkowiego nastawu 10 l.??
                            W takim razie cos zrobiłeś nie tak... A nie był to przypadkiem ekstrakt w proszku? Jeżeli z 7,5 Blg zjechało do 2, bedzesz miał niecałe 3 % alkoholu. Real ale to nie będzie na pewno.

                            Comment

                            • lmarco
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2005.09
                              • 31

                              #15
                              Tylko co jest nie tak?? Ekstrakt zakupiłem w Browamatorze 1,25 kg syropu. Zobaczymy skosztujemy, dam znać co wyfermentuje w butelkach. Tak czy inaczej nie dam się....

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X