jak zrobic swoje mocne piwo?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lasinek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 2

    jak zrobic swoje mocne piwo?

    Witam. jestem zupelnym amatorem w tej dziedzinie.prosilbym o podanie gotowych przepisow (krok po kroku) i ilosci składnikow niezbednych do zrobienia w domowym zaciszu mocnego piwa. z go ry dziekuje
  • lasinek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.10
    • 2

    #2
    jak zrobic swoje mocne piwo?

    Jestem amatorem w tej dziedzinie. prosilbym o gotowe przepisy (krok po kroku) i ilosci niezbednych skladnikow potrzebnych do wykonania mocnego piwa w domowym zaciszu..z gory dziekuje

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Myślisz, że jak założysz 2 tematy to dostaniesz więcej odpowiedzi?
      Mocne piwo - nic prostrzego! Bierzesz 2 zł, idziesz do najbliższego sklepu, przepitym głosem mówisz "PIWO MOCNE PROSZĘ!", płacisz, otwierasz i pijesz.

      Comment

      • TomX
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 1035

        #4
        Poswięć pół godziny na pobierzna przynajmniej zgłebienie treści na forum w dziale Browarmictwo Amatorskie, i na pewno znajdziesz temat z odpowiednimi informacjami. Bedziesz miał wtedy ogólne pojecie, i jezeli dalej będzie Ci się chciało robić własne piwo, to znajdziesz tu tez info, gdzie się dalej udać. Takim ogólnym pytaniem nic tu nie wskurasz. Wysil sie troche, nie licz że ktos odwali za ciebie całą robotę.

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Nic prostrzego prosze krok po kroku.
          Sklad:
          6kg zesrutowanego slodu pilzenskiego na 20L piwa
          ok 40 gram chmielu goryczkowego
          ok 50 gram chmielu aromatycznego
          dobre drozdze piwowarskie najlepiej dolnej fermentacji

          Zacieraj dekokcyjnie slod. Jak wolisz moze byc metoda dekokcji trojwarowej.
          filtracja pozniej chmielenie 60` 40 g. chmielu goryczkowego ,15` 25 gram chmielu aromatycznego 5`chmielu aromatycznego. Chlodzenie, filtracja wychmielin. Fermantacja w temperaturze do 10stc C. rozlew do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego, lezakowanie minimum pol roku. i smacznego.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            A ja poważnie.
            Browamator Jasne Pełne - 1 puszka
            ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg - 1 puszka
            cukier kryształ 0,5 kg
            Postępować ściśle wg instrukcji dołączonej do brew-kitu.
            Spożyć piwo najwcześniej po 3 miesiącach od zabutelkowania.
            Efekt - wspaniałe mocne piwo - gwarantowany.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X