Witam. jestem zupelnym amatorem w tej dziedzinie.prosilbym o podanie gotowych przepisow (krok po kroku) i ilosci składnikow niezbednych do zrobienia w domowym zaciszu mocnego piwa. z go ry dziekuje
Jestem amatorem w tej dziedzinie. prosilbym o gotowe przepisy (krok po kroku) i ilosci niezbednych skladnikow potrzebnych do wykonania mocnego piwa w domowym zaciszu..z gory dziekuje
Myślisz, że jak założysz 2 tematy to dostaniesz więcej odpowiedzi?
Mocne piwo - nic prostrzego! Bierzesz 2 zł, idziesz do najbliższego sklepu, przepitym głosem mówisz "PIWO MOCNE PROSZĘ!", płacisz, otwierasz i pijesz.
Poswięć pół godziny na pobierzna przynajmniej zgłebienie treści na forum w dziale Browarmictwo Amatorskie, i na pewno znajdziesz temat z odpowiednimi informacjami. Bedziesz miał wtedy ogólne pojecie, i jezeli dalej będzie Ci się chciało robić własne piwo, to znajdziesz tu tez info, gdzie się dalej udać. Takim ogólnym pytaniem nic tu nie wskurasz. Wysil sie troche, nie licz że ktos odwali za ciebie całą robotę.
Nic prostrzego prosze krok po kroku.
Sklad:
6kg zesrutowanego slodu pilzenskiego na 20L piwa
ok 40 gram chmielu goryczkowego
ok 50 gram chmielu aromatycznego
dobre drozdze piwowarskie najlepiej dolnej fermentacji
Zacieraj dekokcyjnie slod. Jak wolisz moze byc metoda dekokcji trojwarowej.
filtracja pozniej chmielenie 60` 40 g. chmielu goryczkowego ,15` 25 gram chmielu aromatycznego 5`chmielu aromatycznego. Chlodzenie, filtracja wychmielin. Fermantacja w temperaturze do 10stc C. rozlew do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego, lezakowanie minimum pol roku. i smacznego.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
A ja poważnie.
Browamator Jasne Pełne - 1 puszka
ekstrakt słodowy jasny 1,8 kg - 1 puszka
cukier kryształ 0,5 kg
Postępować ściśle wg instrukcji dołączonej do brew-kitu.
Spożyć piwo najwcześniej po 3 miesiącach od zabutelkowania.
Efekt - wspaniałe mocne piwo - gwarantowany.
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
Comment